open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
SDA odlučila sa HDZ-om i SDP-om formirati novu Vladu HNK
Uvažavajući dosadašnji tok pregovora, trenutne političke okolnosti te svjesni političke obaveze i odgovornosti, Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona na sjednici održanoj u Mostaru donio je odluku da potpiše Sporazum sa HDZ-om BiH i SDP-om o formiranju Vlade HNK, saopćila je KO SDA HNK.
08.11.2023. u 21:44
get url
text

VEZANI TEKST - Ogrešević o formiranju Vlade HNK: NES nikada neće pristati na ucjene HDZ-a i SDP-a, sada je sve do SDA

- Ovakva odluka donesena je nakon više faza razgovora sa onim političkim subjektima koji su na osnovu izbornih rezultata dobili legitimitet da formiraju vlast u ovom kantonu. Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK odluku je donio isključivo u interesu svih građana ovoga kantona smatrajući da su iscrpljene sve političke mogućnosti u daljim razgovorima, i da ovaj kanton treba dobiti novu vladu - saopćili su i dodali:

Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK cijenjeći dosadašnji partnerski odnos sa NES-om – regija Hercegovina, smatra da se saradnja ova dva politička subjekta treba dalje nastaviti. U tom pravcu SDA HNK formirao je tim koji će raditi na unapređenju saradnje na nivou kantona, gradova i općina za razvijanje partnerstva političkog i operativnog djelovanja SDA i NES-a na području HNK.

Višemjesečni pregovori političkih stranaka o formiranju nove Vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu konačno su uspješno završeni, potvrdio je Feni jedan od članova pregovaračkog tima.

Sporazum o formiranju nove Vlade koja bi trebala biti potvrđena na sjednici skupštine ovog kantona koja je zakazana za sutra u 13 sati, večeras su u Mostaru potpisali predstavnici HDZ-a, SDA i SDP-a.

Ove tri stranke činit će parlamentarnu većinu i imaju dovoljno ruku za potvrdu nove Vlade HNK, koja se bira dvotrećinskom većinom, s 20 od 30 ruku u Skupštini.

HDZ BiH s 11 zastupnika nezaobilazan je u formiranju nove Vlade, te se sve ovo vrijeme tražio partner i nedostajućih devet ruku među ostalim stranakama.

Sudeći prema večeras postignutom sporazumu, HDZ s 11 ruku, SDA koji ima sedam i SDP s tri zastupnika, potvrdit će sutra novu Vladu HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.