open-navfaktor-logo
search
Čeka se Vlada FBiH
SDA-ov zakon o Južnoj interkonekciji dobio pozitivno mišljenje komisija u Zastupničkom domu FBiH
Na sjednici Zakonodavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta Federacije koja je održana danas u Sarajevu razmatran je obiman dnevni red a među tačkama je bio i Prijedlog zakona o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska".
15.02.2024. u 14:17
get url
text

VEZANI TEKST - Klub SDA uputio u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji

- Budući da je taj Prijedlog zakona upućen u proceduru od Kluba zastupnika SDA 2. februara ove godine, Poslovnik kaže da se zakon može uputiti i da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ima rok od 30 dana upućivanja da kaže svoje mišljenje. Nama su iz Vlade FBiH potvrdili da su oni zaprimili to i da je u izradi mišljenje - govori za Faktor Belmin Zukan, predsjednik Zakonodavno-pravne komisije.

Dodaje kako se o prijedlogu očitovala i Ustavno-pravna komisija.

- Ustavno-pravna komisija je donijela stav da taj prijedlog zakona ima ustavni osnov, ima poslovnički osnov i da je upućen od ovlaštenog predlagača, te je predložila da se parlamentarna procedura nastavi po pribavljenom mišljenju Vlade FBiH ili po protoku 30 dana do dana upućivanja zakona. Dakle, mi smo tu vrlo poslovnički donijeli zaključak kako ne bismo ušli u neku sivu zonu jer taj zakon neće moći ići na dnevni red dok ne prođe tih 30 dana ili dok mu Vlada FBiH ne da mišljenje - objašnjava Zukan.

Kaže kako je za donošenje zakona uvijek neophodno mišljenje Vlade FBiH, da se resorna ministarstva izjasne o zakonu.

- Mišljenje Vlade ne obavezuje zastupnike. Ako Vlada FBiH da negativno mišljenje, ta tačka može ići na dnevni red, može se razmatrati i usvajati - kazao je Zukan.

Zakon o plinovodu "Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska" ključan je za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije i čijom bi se realizacijom oslobodili ovisnosti od Rusije. Međutim, donošenje ovog zakona godinama koči HDZ jer žele svoje preduzeće, pandan BH Gasu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.