open-navfaktor-logo
search
Zaključci
SDA: Pozivamo Vijeće ministara da osiguraju novac za izbore, Puljića da preispita odluku o misi za Bleiburg
Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA), na danas održanoj sjednici, usvojio nekoliko zaključaka, a između ostalog, traži se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da osigura novac za pripremu i održavanje izbora. 
11.05.2020. u 16:59
get url
text

Zaključci koji su usvojeni su: 

- Pozivamo sve političke subjekte da djeluju u pravcu relaksacije  političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, da doprinose deblokadi i koordinaciji djelovanja državnih institucija kako bi se ublažile ekonomske i sve druge posljedice pandemije, te ubrzao evropski put Bosne i Hercegovine.

- Podržavamo inicijativu Predsjedništva BiH kojom se formira Politička radna grupa za podršku u cilju ubrzanja evropskog puta Bosne i Hercegovine.

- Pozdravljamo poruke sa samita Evropske unije – Zapadni Balkan kojima je potvrđena jasna i čvrsta evropska perspektiva Bosne i Hercegovine.

- Pozivamo HDZ BiH da poštuje zaključke institucija Bosne i Hercegovine, te da prestane sa blokadom rada institucija i opstrukcijom  incijative za ubrzani evropski put Bosne i Hercegovine koji su podržali Evropska komisija i svi ostali politički akteri u BiH.

VEZANI TEKST - Konačnu odluku CIKBiH donosi 22. maja: Novac i korona odlažu Lokalne izbore za 8. novembar?

- Tražimo od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da Centralnoj banci BiH  dostavi  zaključak  usklađen sa Ustavom BiH i pozicijom entiteta, a koji je nužan  da bi se hitno potrebna interventna sredstva MMF-a učinila raspoloživim.

- Tražimo od Vijeća ministara da osigura potrebna finansijska sredstva za pripremu i održavanje lokalnih izbora.

- SDA ponovo poziva kardinala Vinka Puljića i Vrhbosansku nadbiskupiju da prispitaju svoju odluku o održavanju mise za Bleiburg u Sarajevu. Pozivamo građane da neslaganje sa održavanjem mise ne iskazuju na način koji bi mogao dovesti do incidenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.