open-navfaktor-logo
search
Odrediti "crvene linije"
SDA pozvala Komšića i Bećirovića da organizuju sastanak probosanskih snaga: Neophodan jedinstven odgovor
Stranka demokratske akcije poziva izabrane članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića i Denisa Bećirovića, da organizuju sastanak na koji bi bili pozvani predstavnici svih parlamentarnih probosanskih političkih stranaka.
14.09.2023. u 14:36
get url
text

Kako su saopćili iz SDA, na tom sastanku bi se trebao utvrditi zajednički odgovor na aktuelne udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, na prijetnje njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, te miru i stabilnosti, te odrediti "crvene linije" ispod kojih se neće ići u procesima koji su pred nama, a koji se tiču izmjena Ustava, funkcioniranja Ustavnog suda BiH, Izbornog zakona, državne imovine i drugih vitalno važnih pitanja. 

- SDA je spremna uložiti svoje kapacitete u definisanje i provedbu neophodnih koraka kojima će se zaustaviti destruktivne politike koje ugrožavaju stabilnost države, te omogućiti nastavak njenog euroatlantskog puta. Vlast entiteta RS, predvođena Miloradom Dodikom, u posljednjim mjesecima provodi najteže udare na Dejtonski mirovni sporazum od njegovog potpisivanja.


Zakoni koje je usvojila Narodna skupština RS-a kojima se odbacuje obaveza primjene odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika na prostoru tog bosanskohercegovačkog entiteta, a zatim i ograničavanje kretanja preko entitetske linije, predstavljaju de facto stavljanje van snage Dejtonskog mirovnog sporazuma - upozorili su iz SDA.

Dodaju kako grubo narušavanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, prijetnje secesijom i kontinuirani napadi i pritisci kojima su izloženi bošnjački povratnici u entitet RS prijete daljom eskalacijom krize i nanošenjem nesagledivih posljedica po državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.

- Izostanak odlučne i konkretne reakcije OHR-a, država garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, Vijeća za provedbu mira, bh. pravosuđa, ali i Dodikovih partnera u državnoj vlasti koji su mu u zamjenu za pozicije isporučili ključeve državne vlasti i apsolutnu kontrolu nad sigurnosnim i finansijskim sektorom, dodatno ohrabruje retrogradne snage da nastave sa provođenjem separatističkih politika.

Pokušaj kreiranja narativa o promjeni politike Milorada Dodika, njegovoj kooperativnosti i spremnosti na zauzimanje proevropskog kursa, kojima su stranke tzv. "Trojke" u proteklom periodu pravdale date ustupke, pokazao se kao sebična i neodgovorna  politika, koja je vlastima entiteta RS  samo proširila prostor za provođenje aktivnosti na realizaciji ranije zacrtanih ciljeva. 

Pitanje zaštite interesa države Bosne i Hercegovine mora biti iznad bilo čijeg ličnog ili stranačkog interesa. Zbog toga trenutno stanje zahtjeva jedinstven, konkretan i snažan odgovor svih patriotskih snaga, kojim će se zaustaviti negativni trendovi i spriječiti katastrofalne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu - poručili su iz SDA. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.