open-navfaktor-logo
search
Parlamentarna procedura
SDA predlaže zakon koji rješava pitanje teritorije i suvereniteta: Hoće li BiH preuzeti kontrolu nad svojim morem?
Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru Prijedlog zakona o moru u BiH.
28.07.2022. u 10:38
get url
text

VEZANI TEKST - Kovačević: Izgradnjom Pelješkog mosta Neumski kanal ostat će slijepo crijevo

Predloženim zakonskim dokumentom BiH bi konačno uredila morski, podmorski prostor, suverenitet na moru države i uredila pravne odnose u njima.

Naša zemlja još od 1999. godine i dogovora tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića i predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana o granici na moru čeka zakonski dokument koji bi se ovo važno pitanje koje se tiče teritorije i suvereniteta bilo riješeno.

Tako su se izgubile više od dvije decenije, najviše zbog nezainteresovanosti ranijih saziva Vijeća ministara, a sada se konačno krenulo u neophodnu parlamentarnu proceduru. Ovim zakonom definisao bi se morski prostor BiH i njeno upravljanje morskim dobrom i površinom koja se odnosi na obalu.

Sve ove godine provlači se priča kako BiH nema slobodan pristup otvorenom moru, a osnovni uvjet za ostvarivanje ovog prava je zakon o moru, odnosno definisanje teritorijalnog mora. 

VEZANI TEKST - Šarović: Pelješki most je interes Hrvatske, a interes BiH je izlaz na otvoreno more

Tek nakon toga BiH bi mogla razmišljati da slobodno more proglasi ekonomskim pojasom, kao što su to učinile Hrvatska i Italija. Prema onomo što smo uspjeli saznati, ovaj prijedlog Kluba SDA najbliži je crnogorskom, a u skladu sa međunarodnim zakonima u ovoj oblasti.

Zakon o moru omogućava da se jasno definiše granica sa Hrvatskom na moru, kontrolisan bi bio saobraćaj, plovila, putnici... Ovako se to sve obavlja, kakvog li paradoksa, u Pločama. Također, bio bi jasno određen i zračni prostor iznad bh. mora, a koji koriste brojni avioni koji lete ka Dubrovniku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.