open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
SDA: Presuda Mujanoviću je nastavak revizionističkih pokušaja Srbije, predmet trebaju ustupiti bh. pravosuđu
Presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je Husein Mujanović osuđen ne desetogodišnju zatvorsku kaznu, nastavak je revizionističkih pokušaja Srbije da progonima pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i pravno neutemeljenim presudama promijeni karakter rata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).
09.05.2022. u 18:01
get url
text

Takvi pokušaji su uzaludni, s obzirom da je karakter rata i uloga Srbije jasno utvrđena presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde kao najrelevantnijih međunarodnih institucija, dodaju u saopćenju.

- Hapšenjem i procesuiranjem pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine zbog navodnih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine Srbija samo dodatno narušava odnose između dviju država. Mujanovića su, ukoliko je postojao osnov sumnje, mogle procesuirati samo pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini, a ne pristrasno srbijansko pravosuđe - navode iz SDA.

Vlasti Republike Srbije trebaju, ukoliko im je zaista stalo do popravljanja odnosa, predmet koji se vodi protiv Mujanovića ustupiti bosanskohercegovačkom pravosuđu, te prestati pružati utočište osumnjičenim, optuženim i presuđenim osobama odgovornim za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, zaključeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.