open-navfaktor-logo
search
Paušalne tvrdnje
SDA reagirala na saopćenje Ambasade SAD-a: Ništa od navedenog nije istina
Iznenađeni smo sadržajem saopćenja Ambasade SAD-a u kojem se tvrdi da SDA i njeni funkcioneri pokušavaju blokirati i uzurpirati istrage protiv korupcije, da SDA doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH, i da preferiramo retoriku podjela nasuprot nastojanjima za pomirenje, saopćeno je iz SDA.
10.06.2022. u 16:10
get url
text

- Ništa od navedenog nije istina. Istina je upravo obratna navedenom, SDA se energično suprotstavlja politikama blokada i podjela koje proizvode disfunkcionalnost države i Federacije BiH. Naravno, nije moguće izbjeći jasnu i jaku retoriku u političkoj borbi sa snagama koje negiraju genocid i slave ratne zločince otvoreno zagovarajući postizanje ratnih ciljeva. Ali to nije suprotstavljanje "nastojanjima za pomirenje", već bazična odbrana ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta zemlje - navedeno je u saopćenju.

VEZANI TEKST - Američka ambasada: Da SDA dijeli iste ciljeve sa SAD-om, ne bi njeni funkcioneri pokušavali blokirati istrage o korupciji

Istaknuto je da su tvrdnje Ambasade SAD-a o "blokiranju i uzurpiranju istraga od strane SDA" posebno paušalne, s obzirom na to da je cjelokupnoj javnosti poznato da u vrijeme mandata glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja je završila upravo na američkoj crnoj listi, sav fokus Tužilaštva BiH bio usmjeren na područja na kojima žive Bošnjaci.

- Protiv takvog odnosa Tužilaštva jesmo reagirali, jer smatramo da se zakon mora primjenjivati jednako na sve, ne koristeći pravosuđe za političke obračune. SDA je podržavala i uvijek će podržati nepristrasan i profesionalan rad tužilaštava i sudova, koji će zakone države BiH primjenjivati jednako na svakom dijelu teritorije BiH i prema svakom građaninu BiH.

Zato očekujemo da se istraže i navodi o korupciji u entitetu RS, područjima na kojima Vlada HDZ, ali i o tajnim ugovorima sa kineskim firmama u Kantonu Sarajevo, kao i sumnjivo trošenje više od 100 miliona KM u ovom kantonu na osnovu zloupotrebe Uredbe o kontroli javnih nabavki, o kojoj će se izjasniti Ustavni sud BiH - sopćeno je iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.