open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
SDA Sandžaka poručuje Schmidtu: Poništite odluke, Bosna bez Bošnjaka je legalizacija etničkog čišćenja
Stranka demokratske akcije Sandžaka, kao parlamentarna stranka koja predstavlja i zastupa interese građana Sandžaka i bošnjačkog naroda u Republici Srbiji, izražava svoju zabrinutost i neslaganje sa postupcima visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta u pogledu nametanja izmjena Ustava i izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz SDA Sandžaka. 
29.04.2023. u 22:00
get url
text

- Ovim jednokratnim nametnutim rješenjima se favorizuje velikosrpska i velikohrvatska nacionalna politika na štetu građanskog koncepta uređenja društva u Bosni i Hercegovini. Ocjenjujemo da su ove nametnute jednokratne izmjene direktno su na štetu bošnjačkog naroda i svih ostalih građana Bosne i Hercegovine koji se osjećaju kao Bosanci.

Ove odluke narušavaju načela vladavine prava i pravne sigurnosti i dirktno su u suprotnosti sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava. Favorizovanje koncepta teritorijalne organizacije sa nacionalnim predznakom u Bosni i Hercegovini vidimo kao legalizaciju etničkog čišćenja i ključnu prepreku vraćanju građanskog uređenja i vrijednosti Bosne i Hercegovine, buduće članice EU i NATO-a.

Smatramo da za pravedan i trajan mir i saradnju na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava - reciprocitet, a ne privilegovan pristup jednom narodu ili zajednici. SDA Sandžaka poziva visokog predstavanika u BiH Christiana Schmidta da poništi nametnute jednokratne odluke i da ustavne i zakonske odredbe uskladi sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i odredaba koje su na snazi u savremenim demokratskim državama - navodi se u saopćenju SDA Sandžaka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.