open-navfaktor-logo
search
Istočna interkonekcija
SDA: "Trojka" ispunjavanje Dodikovih želja pokušava sakriti obmanjivanjem građana
Tvrdnjama da je Vijeće ministara BiH na sjednici održanoj 11. maja 2023. godine donijelo odluku o započinjanju pregovora sa Hrvatskom o izgradnji Južne plinske interkonekcije, ministri Elmedin Konaković i Edin Forto su obmanuli javnost i međunarodnu zajednicu, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).
22.05.2023. u 15:59
get url
text

- Informacija da je Vijeće ministara BiH samo deklarativno podržalo projekat Južne plinske interkonekcije, a da su istovremeno utvrdili Prijedlog prednacrta međudržavnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izgradnji plinovoda Nova istočna interkonekcija, potvrđuje da je "Trojka" ispunila želju Milorada Dodika i da su svoju servilnost pokušali prikriti neistinama - navode iz SDA.

Dodaju da je pristankom na izgradnju novog ruskog gasovoda, bez prethodno usvojenog državnog zakona o gasu i bez postojanja alternativnih izvora snabdijevanja gasom, "Trojka" isporučila energetski suverenitet Bosne i Hercegovine, a Miloradu Dodiku i njegovim političkim nasljednicima je u ruke predala potpunu kontrolu nad distribucijom gasa i određivanjem njegove cijene za građane FBiH.

- Kadrovi "Trojke" u Vijeću ministara BiH dužni su građanima objasniti zašto su odobrili samo Istočnu interkonekciju, te zašto su pokušali obmanuti bosanskohercegovačku javnost i međunarodnu zajednicu tvrdnjama da su započeli proceduru realizacije oba projekta - zaključuje se u saopćenju iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.