open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SDA: "Trojka" je Sarajevo učinila najzagađenijim gradom na svijetu
U uvodu famoznog i nidokle sprovedenog Programa rada "najbolje Vlade ikada" stoji da je to "Vlada koja želi da promijeni život građana nabolje, da Kanton učini boljim mjestom za život, u kojem će naša djeca i djeca naše djece željeti da u njemu odrastaju, rade i ostaju", te da "poboljšanje kvaliteta svakodnevnog života podrazumijeva smanjenje zagađenosti zraka.", saopćili su iz Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.
13.02.2023. u 08:28
get url
text

- U tu obimnu zbirku floskula, kojoj su se divili i neki strani diplomati, ne vjeruju ni oni koji su je pisali. Koliko su uspješni "Trojkini" programi i strategije najbolje potvrđuje jučerašnji izvještaj o indeksu kvalitete zraka, prema kojem je Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu, prvi na neslavnoj listi koja pripada isključivo azijskim gradovima. Sarajevo je evropska prijestolnica, čiji građani također umiru u smogu, izloženi negativnim utjecajima na zdravlje, koji naročito pogađaju trudnice, djecu i starije osobe - navodi se u saopćenju i dodaje:

Za to vrijeme, Vlada KS ne zasjeda, ne predlaže, niti sprovodi ikakve mjere na smanjenju zagađenja, iako se "Trojka" pompezno kitila Centrom za upravljanje kvalitetom zraka pri Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Postoji li danas taj centar? Koje su mu aktivnosti? Ko su njegovi eksperti i ko njima rukovodi? Je li nadležnog ministra Hadžiahmetovića također "progutao" smog?

VEZANI TEKST - Sarajevo jutros najzagađeniji grad na svijetu

Dodaju da je umjesto boljim mjestom za život, "Trojka" Sarajevo učinila gradom bez zraka, čiji građani su nakon pandemije dodatno izmučeni disajnim tegobama.

- Tokom proteklog mandata, vlast po pitanju zagađenosti nije uradila ništa, osim što je njen rastrošni premijer na kraju ukinuo subvencije za grijanje i dodatno otežao problem. Vođe "Trojke" Kanton Sarajevo ostavili su u rasulu, pa usljed iscrpljujućih stranačkih kalkulacija i kadrovskih kombinatorika, mjesecima nakon izbora nema ko da zakaže vanrednu sjednicu, proglasi adekvatne mjere i upravlja krizom. To je jedini rezultat kantonalnog "liderisanja" po principu: Konakoviću i Forti državna ministarstva i stolice, a Sarajlijama sumpordioksid i PM čestice! - saopćeno je iz KO SDA Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.