open-navfaktor-logo
search
Klub zastupnika
SDA: "Trojka" ne profesionalizira izbor sudija Ustavnog suda već ispunjava želje HDZ-a
Posljednji javni istupi advokata Nedima Ademovića o izboru sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz Federacije BiH i ulozi stranaka "Trojke" u tom procesu u potpunoj su suprotnosti u odnosu na činjenice kojima svjedoči cjelokupna javnost u FBiH, navodi se u saopćenju Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.
AUTOR: Samir Šišić
27.12.2023. u 16:22
get url
text

- S ciljem objektivnog informisanja i adekvatnog razumijevanja važnog procesa kakav je izbor sudija Ustavnog suda BiH, pitamo advokata Ademovića da objasni na koji način je "učešćem "Trojke" u vlasti sa HDZ-om došlo do sukobljavanja načina izbora sudija"?

Sa nestrpljenjem očekujemo i Ademovićevo objašnjenje na koji način je, kako je on to kazao, ""Trojka" pokušavala profesionalizirati izbor sudija u smislu da se barem biraju sudije koje nemaju bilo kakvu političku hipoteku"?

Javnost u FBiH već godinu dana svjedoči upornim pokušajima stranaka "Trojke" i HDZ-a BiH, koji se manifestuju i blokadom rada Parlamenta FBiH, da na poziciju sudije Ustavnog suda BiH imenuju Marina Vukoju.

Činjenice da je Vukoja bio kandidat HDZ-a BiH za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i da ne posjeduje apsolutno nikakvo pravosudno iskustvo u potpunoj su suprotnosti sa Ademovićevom ocjenom da "Trojka" "pokušava profesionalizirati izbor sudija u smislu da se barem biraju sudije koje nemaju bilo kakvu političku hipoteku".

S druge strane, "Trojkina" istrajnost da ime Marina Vukoje dostavi Zastupničkom domu kao jedinog kandidata, a zatim i da ga izaberu za sudiju Ustavnog suda BiH, ne samo da negira Ademovićevu tvrdnju o "sukobljavanju načina izbora sudija" već pokazuje potpunu podređenost "Trojke" potrebama i željama HDZ-a BiH.

Ne želimo spekulisati o motivima ovakvih Ademovićevih ocjena, niti ih povezivati sa ranijim netačnim interpretacijama Ustava FBiH u vezi sa kandidovanjem i izborom predsjednika/potpredsjednika FBiH, ali smatramo da ovakva ozbiljna pitanja zaslužuju jednako ozbiljan pristup lišen politikanstva i podređenosti ličnim interesima i ambicijama - navodi se u saopćenju. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.