open-navfaktor-logo
search
Zaključci Predsjedništva
SDA: "Trojka" značajno oslabila poziciju probosanskih snaga, postoje "crvene linije" ispod kojih se ne smije ići
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) održalo je sjednicu na kojoj se razgovaralo o aktuelnim političkim temama.
26.09.2023. u 17:17
get url
text

Donesen je niz zaključaka, između ostalog o radu Vlade FBiH, ponašanju "Trojke" u odnosima sa koalicionim partnerima na državnom nivou, Izbornom zakonu, Ustavnom sudu, protestima na međuentitetskoj administrativnoj liniji, napadima na povratnike u RS-u...

Zaključke predsjedništva SDA, koji su saopćeni nakon sjednice, možete pročitati ispod:

1. Trojka je dosadašnjim ustupcima ozbiljno oslabila poziciju probosanskih snaga.

Novi ustupci, o kojima se intenzivno pregovora sa SNSD-om i HDZ-om, a koji se odnose na Izborni zakon, Ustavni sud BiH, državnu imovinu i Centralnu izbornu komisiju, bespovratno bi naštetili interesima države Bosne i Hercegovine.

Postoje "crvene linije" ispod kojih nijedna probosanska stranka ne smije ići. U slučaju Izbornog zakona to su presude Evropskog suda za ljudska prava.

Također, pitanje državne imovine mora se rješavati u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, a ni pod koju cijenu se ne smije dozvoliti da se u funkcionisanje Centralne izborne komisije uvede etnički princip odlučivanja, a time i etnički veto na odluke ove institucije.

Neprihvatljivo je donošenje bilo kakvog zakona kojim bi se uređivao rad Ustavnog suda BiH, jer je to pitanje riješeno direktno Ustavom BiH. Također je neprihvatljivo da u radu Ustavnog suda BiH ne učestvuju sudije koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Eventualni pristanak Trojke na bilo šta od prethodno navedenog predstavlja izdaju interesa Bosne i Hercegovine. Sam pristanak i na razgovore o ovim temama i formiranje radnih grupa predstavlja ugrožavanje interesa države Bosne i Hercegovine.

2. Predsjedništvo SDA najoštrije osuđuje blokade i obustave saobraćaja na entitetskoj liniji koje već sedmicama organizuju vlasti entiteta RS.

Ovim činom ne samo da se podižu međuetničke tenzije i narušava sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini već se i direktno krši Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Ustav Bosne i Hercegovine, kojim je propisano da entiteti neće ometati punu slobodu kretanja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Pozivamo EUFOR da reaguje u skladu sa mandatom propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumomom koji im, između ostalog, nalaže obavezu sprječavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva. Ograničavanje kretanja je krivično djelo propisano Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, te pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da procesuira sve odgovorne za taj protivustavni i nezakoniti čin.

3. Predsjedništvo SDA oštro osuđuje napade, prijetnje i pritiske na bošnjačke povratnike u entitetu RS, koji su eskalirali u posljednjim mjesecima.

Od Visokog predstavnika Christiana Schmidta tražimo da se konačno očituje o zahtjevu predstavnika udruženja žrtava, podržanog od većine stranaka iz probosanskog bloka. Visoki predstavnik bi u skladu sa svojim mandatom morao reagirati koristeći Bonske ovlasti i osigurati provođenje Ustava entiteta RS donošenjem odgovarajuće odluke kojom će se omogućiti povećanje broja Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama entiteta RS, kao i da u sredinama u kojima je broj povratnika značajniji, na rukovodećim pozicijima u lokalnim policijskim strukturama budu pripadnici bošnjačkog i(li) hrvatskog naroda.

Aparthejd nad Bošnjacima i Hrvatima u entitetu RS, uz ostalo, baziran je na protivustavnom nacionalnom debalansu u institucijama ovog entiteta, a naročito u sigurnosnom sektoru.  Nedopustivo je da je u MUP-u RS zaposleno svega 4,7 posto Bošnjaka i 0,9 posto Hrvata. Taj postotak prema članu 97. Ustava RS mora biti usklađen sa popisom iz 1991. godine, po kojem je u tom trenutku na području ovog entiteta živjelo 29 posto Bošnjaka i 9 posto Hrvata. Trenutni broj uposlenih je čak trostruko manji od broja Bošnjaka i Hrvata i prema popisu iz 2013. godine.

4. Predsjedništvo SDA ocjenjuje da je rezultat rada nametnute Vlade Federacije BiH u prva četiri mjeseca mandata veoma loš.

Uprkos činjenici da im je prethodna vlada ostavila pune budžete, fondove, javna preduzeća sa pozitivnim poslovnim rezultatima i spreman niz reformskih zakonskih rješenja, nametnuta Vlada je skoro isključivo posvećena imenovanjima vlastitih kadrova, i to nerijetko potpuno nestručnih, pa čak i onih koji su u sukobu interesa. Jedini ostvareni rezultat je usvajanje Zakona o civilnim žrtvama rata i seta energetskih zakona, koje je im je ranije pripremila Vlada na čijem je čelu bio Fadil Novalić.

Nedopustivo je da duže od dva mjeseca nije zasijedao Parlament Federacije BiH. Pozivamo Vladu FBiH i rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH da hitno u parlamentarnu proceduru vrate set fiskalnih zakona i Zakon o minimalnoj plaći, koje je pripremila prethodna Vlada, a kojima je predviđeno smanjenje doprinosa i povećanje plaća. Usvajanje ovih zakonskih rješenja ključno je za nastavak ekonomskog razvoja FBiH i poboljšanja statusa radnika i povećanje njihovih primanja. Tražimo da se ubrzaju i izmjene zakona kojima se predviđaju rigoroznije sankcije za porodično i nasilje nad ženama, te da se pristupi hitnom rebalansu federalnog budžeta kako bi se osigurala sredstva za liječenje najugroženijih onkoloških pacijenata.

5. Predsjedništvo SDA podržava zahtjeve za povećanje sredstava u državnom budžetu za opremanje i modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji su u skladu sa rastom javnih prihoda.

Trenutna finansijska situacija u zemlji omogućava izdvajanje značajnijih sredstava za te namjene, a u konačnici bi se trebalo težiti da se za opremanje i funkcionisanje Oružanih snaga BiH stalno izdvaja 2 posto godišnjeg BDP-a, što je NATO-standard.

S obzirom na konstantno naoružavanje susjednih zemalja, čime se narušava balans na koje su se Bosna i Hercegovina, Srbija i Hrvatska obavezale potpisivanjem Aneksa 1-B Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje Oružanih snaga BiH se nameće kao imperativ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.