open-navfaktor-logo
search
Opsada Sarajeva
SDA: Tužilaštvo BiH štiti neposredne izvršioce zločina na Markalama
Povodom 26. godišnjice stravičnog  masakra na Markalama, kada je ciljano ubijeno 68, a ranjeno 144 građanina Sarajevo, iz Stranke demokratske akcije pozivaju Tužilaštvo BiH da konačno procesuira odgovorne za izvršavanje ovog i drugih stravičnih zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva.
05.02.2020. u 12:30
get url
text

-Iako je Haški tribunal pravosnažno dokazao komandnu odgovornost Stanislava Galića za ovaj zločin, domaći pravosudni organi do danas nisu pokrenuli nijedan postupak protiv direktnih izvršilaca. Tokom opsade Sarajeva, koju je Haški tribunal presudio kao udruženi zločinački poduhvat u presudama protiv Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Dragomira Miloševića i Galića, ubijeno je 11.541 ljudi, od čega 1.601 dijete - saopćeno je iz SDA.

Dok se, kako dodaju, Tužilaštvo BiH bavi montiranjem optužnica protiv oficira ARBiH za navodne zločine, nekoliko hiljada pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa, koji su bili neposredni izvršioci dokazanih zločina tokom opsade Sarajeva, nalaze se još uvijek ne slobodi i ne strahuju da će biti procesuirani. 

-Pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno pokrene postupke protiv neposrednih izvršilaca zločina tokom opsade Sarajeva i prestane štititi zločince koji su  ubijali djecu i građane Sarajeva, tokom četiri godine opsade - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.