open-navfaktor-logo
search
Pravda spora, ali dostižna
SDA: Uklanjanje crkve iz avlije nane Fate dokaz da će pravda pobijediti
Povodom uklanjanja nelegalno izgrađene crkve u dvorištu nane Fate Orlović oglasili su se iz Stranke demokratske akcije (SDA), gdje su poručili da današnje izmještanje crkve sa sobom nosi historijsku poruku.
05.06.2021. u 13:16
get url
text

- Konačna implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, iako dolazi sa ogromnim zakašnjenjem, nosi sa sobom historijsku poruku i potvrđuje da pravda zna biti spora, ali da je dostižna.

Provođenje ove presude i uklanjanje bespravno izgrađenog vjerskog objekta na privatnoj imovini ulijeva nadu da će u dogledno vrijeme na cijeloj teritoriji BiH biti na snazi vladavina prava, da će se poštovati i provoditi presude međunarodnih sudova i da će svaki čovjek imati jednaka prava bez obzira kako se zvao i Bogu molio. 

Pozivamo vlasti entiteta Republika Srpska da hitno realiziraju i presudu Vrhovnog suda RS kojom se Bošnjacima u RS-u potvrđuje pravo na izučavanje bosanskog jezika, te da počnu poštovati presude Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala, jer je jutrošnji događaj iz Konjević-Polja dokaz da je svako odlaganje samo uzaludno iscrpljivanje svih u Bosni i Hercegovini i prepreka uspostavljanju zakonom uređene države - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.