open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
SDA: Vijeće naroda RS-a mora imati iste ovlasti kao i Dom naroda FBiH
Poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se reduciraju ovlasti Vijeća naroda RS-a predstavlja politički avanturizam koji može dovesti do narušavanja odnosa uspostavljenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, saopćeno je iz SDA. 
16.06.2020. u 19:28
get url
text

- Istina je da aktuelno Vijeće naroda RS-a nije usklađeno sa Ustavom BiH, ali ne zato što ima previše jaku poziciju, kako Dodik tvrdi, već upravo suprotno – zato što ima slabiju poziciju od Doma naroda u FBiH, koji za razliku od Vijeća naroda RS-a može blokirati sve, pa i sam izbor entitetske vlade kao što je trenutno slučaj - navode iz SDA. 

Po Dejtonskom ustavu, dodaju, svi konstitutivni narodi imaju jednaka prava na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, što je potvrdio i Ustavni sud u odluci o konstitutivnosti iz 2000. godine.

- To znači da sva prava koja imaju u Federaciji BiH konstitutivni narodi moraju imati i u entitetu RS, kao i u Brčko Distriktu. Činjenica je da su ta prava bitno veća u Federaciji i Brčko Distriktu nego u entitetu RS, što je posljedica nepotpune i asimetrične implementacije Odluke o konstitutivnosti naroda, uvedene u vremenu tzv. Alijanse predvođene SDP-om - ističe se u saopćenju i dodaje:

"Sve dok Dom naroda FBiH bude imao ovlasti kakve trenutno ima, Vijeće naroda RS-a može ići samo ka jačanju svoje pozicije, jer svako rješenje mora biti bazirano na Ustavu BiH koji je iznad entitetskih ustava".

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Vijeće naroda RS-a nije trebalo ni da postoji i da bi u narednom periodu trebalo učiniti sve da ono bude ukinuto. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.