open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
SDA ZDK: Vlada u proteklom mandatu ispunila sve ciljeve, nova Vlada treba nastaviti tim putem
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona očitovao se na današnjoj press konferenciji o apelaciji koju su uputili zbog kršenja Zakona o imenovanju Vlade tog kantona te zbog najavljene izmjene tog zakona, ali i navoda o budžetskom poslovanju ZDK koje su u ponedjeljak iznijele nova premijerka Amra Mehmedić i ministrica finansija ZDK Dženana Čišija.
15.02.2023. u 14:43
get url
text

Predsjednik KO SDA ZDK i federalni zastupnik Miralem Galijašević naglasio je da ih je na to nagnalo saznanje da premijerka Mehmedić njihovu apelaciju nije uputila prema Ustavnom sudu Federacije BiH te da će sutra na sjednici kantonalne vlade biti razmatrani i amandmani na Zakona o Vladi ZDK, čime su, kako je rekao, htjeli da anuliraju "problem nezakonitosti i ustavnosti imenovanja i predlaganja Vlade ZDK".

Prvobitno je predlagač tih izmjena bio zastupnik Vinko Marić iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, koji je u međuvremenu postao ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK, a nakon njega je u skupštinsku proceduru isti prijedlog uputio njegov stranački kolega i zastupnik u SZDK Alen Kapković.

- Ukidanjem člana 6 ovog zakona, praktično bi se izbrisala i ona odredba o pitanju nacionalne strukture Vlade ZDK. Po tome bi, ubuduće, vlada mogla biti sastavljena od 11 Bošnjaka ili 11 Hrvata ili 11 Srba, što nije uredu i dobro - kazao je Galijašević.

On navodi da su apelaciju za ocjenu ustavnosti uputili zbog činjenice da nova Vlada, po pitanju nacionalne zastupljenosti, nije sastavljena prema važećim zakonima, odnosno da umjesto sedam Bošnjaka, po dva Hrvata i Srbina, nova vlada tog kantona ima jednog Bošnjaka manje te jednog Hrvata više.

- Bio sam ohrabren činjenicom da iznose podatke da će suficit za prošlu godinu biti 5,5 miliona KM. Suficit je, znači, stanje budžeta ili budžetsko poslovanje kada nemate obaveza na taj dan. Dakle, pozitivno poslovanje je jedno u nizu uspjeha vlade premijera Mirnesa Bašića. Zatim da je na računu ostalo preko 81 milion KM, a mi smo 2016. godine, poslije Muniba Husejnagića, zatekli minus 95 miliona KM obaveza - kazao je Galijašević.

Komentirajući podatke koje su iznijele premijerka i ministrica finansija, naveo je kako Federalno ministarstvo finansija ima tačne podatke o zaduženosti te da se u zaduženju od 43 miliona KM, zaključno s krajem 2021. godine, nalazi i zaduženje od 27 miliona KM za "Plavu vodu" za Grad Zenicu te dug za rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica.

Bivši premijer ZDK Mirnes Bašić istakao je kako ga raduje činjenica da je suficit ZDK 5,5 miliona KM te da ne mora niko biti ekonomista da shvati da su izmirene sve obaveze iz prošle godine. U tom su mandatu, dodao je, imali domaćinski odnos prema javnim sredstvima te su "kod budžetskih korisnika stvorili sigurnost".

- Svjedoci ste da u protekle četiri, pa i osam godina nije bilo protesta ispred kantona, a svjedoci ste šta je bilo prvi dan nove Vlade ZDK - kazao je Bašić.

Napomenuo je da su 2016. godine u pregovore sa sindikatima krenuli s osnovicom plaće budžetskih korisnika od 252 KM, što je bila najniža plaća u Federaciji BiH.

- Posljednje povećanje koje smo imali u 2022. godini, osnovica budžetskim korisnicima - državnim službenicima i namještenicima, sudskoj upravi, policijskim službenicima i prosvjetnim radnicima je 330 KM. Najveće plaće u FBiH su kod naših prosvjetnih radnika. U nekoliko navrata, povećane su plaće i našim zdravstevnim radnicima - naglasio je Bašić.

Politika Vlade ZDK bila je, kazao je, dobar socijalni dijalog sa socijalnim partnerima.

Bašić je podvukao kako su u proteklom mandatu ispunili sve ciljeve, isplatili i blizu 60 miliona KM po presudama budžetskih korisnika te da su "zbog presuda iz Strazbura" zaustavili bankrot ZDK. Svi studenti koji su formalno ispunili uvjete dobili su stipendije, uvedena je egzistencijalna naknada za borce, naknada od 1.000 KM za porodilje…

- Suficit dođe kada se izmire sve obaveze u tekućoj kalendarskoj godini. Novoj vladi želim da samo nastavi ono što smo mi radili i započeli - kazao je Bašić.

Galijašević je istakao i kako na apelaciji koju su poslali Ustavnom sudu FBiH istrajavaju više iz potrebe da kažu da pravna država mora da funkcioniše te da se ne mogu protivno zakonu donijeti prijedlozi sastava Vlade ZDK.

Apelaciju Ustavnom sudu FBiH, potvrdio je, ako to ne bude uradila premijerka Mehmedić, može uputiti i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić ili jedna trećina zastupnika Skupštine ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.