open-navfaktor-logo
search
Rebalans budžeta
SDA Zenica: Gradonačelnik Kasumović se umjesto borbom za živote bavi predizbornom kampanjom
U ova teška vremena svi trebamo biti posvećeni samo jednom cilju, a to je spašavanje ljudskih života, na prvom mjestu, a nakon toga i saniranju svih negativnih posljedica koje ovo vrijeme donosi, saopćili su iz SDA Zenica.   
10.04.2020. u 11:16
get url
text

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

U situaciji kada svi nivoi vlasti rade rebalans budžeta i prilagođavaju se novim okolnostima, gradonačelnik Zenice u stilu prosječnog šibicara, osim jeftinog populizma, ne radi ništa nego samo napada političke neistomišljenike i na taj način kao loš domaćin šteti ugledu i interesima ovog grada. U budžetu koji za ovu godinu iznosi preko 54 miliona KM, glavni prioritet su njegove vlastite predizborne aktivnosti, samopromocija i nova zapošljavanja. Planirao je Kasumović u gradskom budžetu i sredstva za kupovinu zemljišta od svoje supruge, tako da nije zaboravio ni porodični interes.

Imajući u vidu navedeno, klub SDA u Gradskom vijeću Zenica traži od gradonačelnika Kasumovića da hitno pripremi i dostavi prijedlog rebalansa budžeta, kojim će se, prije svega, osigurati sredstva za borbu protiv pandemije koronavirusa kroz Dom zdravlja i Kantonalnu bolnicu Zenica, a potom i za saniranje posljedica pandemije u privredi.

U rebalansu očekujemo maksimalnu solidarnost kroz smanjenje stavke u budžetu koja se odnosi na nova zapošljavanja, kao i druga planirana sredstva koja u ovakvim okolnostima predstavljaju luksuz. Pored toga, očekujemo smanjenje plata gradonačelnika i direktora javnih preduzeća, čija su primanja dvostruko i više veća od prosječnih primanja u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Svi moramo imati senzibilitet za one koji su najviše pogođeni ovom pandemijom. 

Stoga, pozivamo Gradsku upravu na saradnju u cilju osiguravanja efikasne i za građane konkretne pomoći za prevazilaženje svih problema izazvanih pandemijom. Pozivamo Kasumovića da se ugleda na Vladu Zeničko-dobojskog kantona koja je konkretne mjere počela poduzimati još krajem januara, osiguravajući protekla dva mjeseca značajna sredstva za zdravstveni sektor, od čega je samo Kantonalna bolnica za nabavku medicinske i zaštitne opreme dobila 2,5 miliona KM, da bi ove sedmice usvojila i Prijedlog rebalansa budžeta za 2020. kojim je za zdravstveni sektor, privredu, poljoprivredu, policiju i civilnu zaštitu osigurala dodatnih 7 miliona KM.

Pozivamo gradonačelnika Kasumovića, kao jedinog ovlaštenog predlagača, da u što kraćem roku dostavi rebalans budžeta i umjesto predizborne kampanje počne raditi u interesu svih građana Zenice, koji to s pravom od njega očekuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.