open-navfaktor-logo
search
Reakcija na sjednicu NSRS
SDP BiH: Vrijeme je da se pripremi sistemski odgovor na separatizam
Povodom izjava Milorada Dodika na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH poziva sve odgovorne faktore političkog poretka u Bosni i Hercegovini da se uozbilje i pripreme sistematičan i strukturiran odgovor na očit separatistički akt.
01.02.2022. u 21:10
get url
text

- Potpuno je jasno da je Dodik u političkom smislu krenuo u samoubilačku misiju. Njen cilj je da uvlačenjem cijele države u sukobe i nestabilnost iza lažnih interesa naroda Dodik sakrije svoje tragove uništenja, pljačke javnih resursa i osiromašenja građana ovog dijela Bosne i Hercegovine - kaže se u saopćenju.

Očekujemo da pravosudne institucije države u skladu sa hitnošću novonastale situacije, dodaju iz SDP-a, odmah poduzmu nužne mjere u skladu sa svojim dužnostima, te navode da je nužno "odmah pravosudnom akcijom onemogućiti nastavljanje činjenja teškog krivičnog djela podrivanja suvereniteta Bosne i Hercegovine od strane Dodika i njegovih sljedbenika".

- Visokog predstavnika, kao najmoćnijeg činitelja domaćeg pravnog poretka sa najširim ovlaštenjima, pozivamo da bez odlaganja izvrši svoju dužnost i sankcioniše one koji podrivaju Dejtonski sporazum i mir u BiH. Od demokratskog svijeta očekujemo da podrži ovakve aktivnosti Visokog predstavnika, te da konačno nametne sankcije svim onim koji destabilizuju regiju i priječe evropski put BiH. Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pokaže da neće u BiH tolerisati krimske i slične scenarije - kaže se u saopćenju.

Umjesto lamentiranja dijela političkih činitelja nad neuspjelim razgovorima o pitanjima koja su ipak u ovom trenutku sporedna, sve političke subjekte koji proklamuju državničko djelovanje pozvali su na hitnu reakciju i djelovanje na sprečavanju udara na ustavno uređenje i državni poredak.

- Na ovaj scenario smo upozoravali mjesecima i pozivali sve da energiju usmjerimo na najdirektniju prijetnju demokratiji i cjelovitosti države. Cilj svakog političkog djelovanja mora biti zaštita suvereniteta države, pokretanje diplomatske ofanzive u tom smjeru, te poduzimanje svih raspoloživih zakonitih mjera u spriječavanju dalje destabilizacije i provedbe u djelo mračnog nauma Dodika i njegovih poslušnika - zaključuju u SDP-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.