open-navfaktor-logo
search
Rat se nastavlja
SDP Centar osuo paljbu: NiP tajno prikuplja potpise za smjenu Mandića, javno blate nas i NS
Nakon što je Narod i pravda kao dio "Trojke" iznio ozbiljne optužbe na račun druge dvije članice koalicije, SDP BiH i Našu stranku u sarajevskoj Općini Centar, oglasio se danas i Općinski odbor SDP Centar. 
29.07.2022. u 12:49
get url
text

VEZANI TEKST - NiP žestoko udario: Mandiću, pojasni u kakvoj si relaciji sa izvjesnim Cucom, načelnikom iz sjene

Podsjetimo, u Centru odavno ključa unutar "Trojke", da bi početkom ovog mjeseca načelnik Srđan Mandić kazao u jednom televizijskom gostovanju da ih je NiP prevario. Nakon toga Našu stranku isprozivao je prvi potpredsjednik NiP-a Kemal Ademović i njegov sin, vijećnik u Centru Jasmin Ademović, a u odbranu Mandića stao je šef Kluba vijećnika NS u Centru Alen Girt. 

- Općinski odbor SDP Centar čvrsto stoji na stanovištu da koalicija SDP, NiP i NS u Sarajevu i šire u Federaciji BiH trenutno nema političku alternativu za promjenu društvenog stanja.

Također smo svjesni političkih razlika unutar koalicije, ali i značaja u kojem je važnije zajedništvo "Trojke" od bilo koje pojedinačne sujete ili sujete neke stranke. Osnov za zajedničko političko djelovanje je Sarajevski sporazum, a sva otvorena pitanja moraju se rješavati argumentovanim dijalogom unutar "Trojke". Vijećnici SDP-a se ponašaju dosljedno sporazumu i na svaki način pokušavaju biti u službi građana i Sarajevskog sporazuma. Načelniku Općine, kojeg smo zajednički kandidirali i izabrali, dajemo i dalje punu podršku.

Imamo primjedbi na njegov rad i na rad naslijeđene općinskee administracije, koju je teško promijeniti i unaprijediti zbog aktuelnih zakona. Naše primjedbe i zahtjeve smo uvijek spremni raspraviti i usaglasati sa koalicionim partnerima i načelnikom. Inicijatori smo čestih razgovora i na taj način smo više puta rješavali probleme u međupartnerskim odnosima.

Nažalost, lične sujete, animoziteti, neshvatanje sopstvenog mjesta i uloge u strukturi vlasti u OV Centar, pa i nesnalaženje na poziciji predsjedavajućeg OV gospodina Đoze iz NiP-a, dovelo je do usijanja u odnosima među vijećnicima, što je kulminiralo na posljednje dvije sjednice vijeća. Uvrede prema našim vijećnicima od strane NiP-a su sve češće i na sjednicama vijeća, ali i na društvenim mrežama. 

VEZANI TEKST - Stevanović potvrdio raspad "Trojke" u Centru: NiP donosi odluke bez konsultacija, žele smijeniti Mandića

Licemjerno je da NiP Centar, umjesto svakodnevne komunikacije sa SDP-om i NS-om, komunicira i lobira "samostalne" vijećnike i preletače iz drugih stranaka, najviše iz SDA, kako bi osigurao većinu u OV Centar i donosio odluke suprotno dogovorima sa koalicionim partnerima. Također smatramo licemjernim optužbe da SDP i NS rade po principu nekadašnje SDA, kada upravo vijećnici NiP-a napuštaju sjednicu zajedno sa vijećnicima SDA. Dok naši vijećnici zajedno sa kolegama iz NS-a ostaju u sali obavljati posao za koji su plaćeni od građana Općine Centar.

Učestali su javni napadi iz NiP-a na načelnika, podržava se tajno prikupljanje potpisa za njegovu smjenu, javno se blate kolege iz SDP-a i NS-a, a cjelokupna situacija kulminirala je nastupom vijećnika Ademovića i saopćenjem rukovodstva NiP Centar u kojem su svi krivi osim NiP-a.

Tako se ne čuva koalicija!

Pozivamo NiP Centar da se kani prikupljanja potpisa protiv načelnika Mandića, i da obustavi populističku predizbornu kampanju pljujući po koalicionim partnerima. Mi smo njima oprostili što su gradili kriminalnu SDA godinama, ali očekujemo da se vrate radnoj praksi sa početka mandata kada smo se građanima dokazivali radom i političkim promjenama. Očekujemo da svi radimo na zajedničkim ciljevima iz Sarajevskog sporazuma, a javne kritike jedino u korist idu našim političkim protivnicima. Ne trebaju nam podjele pred veliku pobjedu na narednim izborima. Ne trebaju nam riječi, nego djela kojim ćemo se dokazati građanima - saopćeno je iz SDP Centar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.