open-navfaktor-logo
search
Poziv Vladi FBiH
SDP: Hitno dostaviti prijedlog zakona o zabrani gradnje malih hidrocentrala
SDP BiH zahtijeva od Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića hitno dostavljanje prijedloga zakona kojim se zabranjuje gradnja malih hidrocentrala, a koji će se naći na dnevnom redu prve naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.
14.06.2021. u 09:30
get url
text

Ističu da je prošlo više od 30 dana od usvajanja nacrta zakona, a da Vlada FBiH nije ispoštovala rok koji joj je dao Zastupnički dom za slanje prijedloga zakona.

- S druge strane, opstrukcija tog zakona u Domu naroda Parlamenta FBiH je tolika da se on još nije razmatrao ni u formi nacrta ni prijedloga na ovom domu. SDPBiH ovim putem poziva parlamentarnu većinu koju predvode HDZ i SDA u Domu naroda da hitno razmatraju zakon kako bi procedura u oba doma bila izjednačena - saopoćeno je iz SDP-a. 

Nažalost, dodaje se u saopćenju, s obzirom na inertnost Vlade FBiH, kao i pojedinih općina, ovih dana se uprkos protivljenju mještana lokalne zajednice nastavlja gradnja mini hidrocentrala koje su ranije dobile dozvole poput ove na Neretvici (općina Konjic).

- Evidentno je bilo sumnjivih radnji kada je u pitanju izdavanje dozvola i zbog toga je potrebna cjelovita revizija postupka i procedura svih izdatih dozvola -  tvrde u SDP-u i dodaju:

- Na potezu su premijer Novalić i Vlada Federacije BiH, kao i rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. Imaju konkretnu priliku za djelovanje, umjesto deklarativnih zalaganja i floskula koje smo u proteklom periodu mogli čuti od njih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.