open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
SDP i SDA će zajedno biti u vlasti u Livnu, ali će žrijeb odlučiti o delegatima, Konaković zove DF zbog Doma naroda?
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) donijela je početkom mjeseca odluku o rasporedu delegata iz kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
11.11.2022. u 19:00
get url
text

VEZANI TEKST - Nakon odluke: Evo kako će sada biti birano 80 delegata iz kantona u Dom naroda FBiH

Naime, usvojeno je uputstvo o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, te kriteriji i postupci popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Herecegovine.

Ovo je uslijedilo nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u izbornoj noći 2. oktobra nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i amandmane na Ustav FBiH. Između ostalog, povećan je broj delegata u Parlamentu FBiH i to tako što klubovi konstitutivnih naroda sada broje po 23 umjesto po 17 delegata, dok iz reda ostalih dolazi 11 umjesto sedam delegata.

Iako je s jedne strane jasno kako će Klub Hrvata kontrolisati stranke okupljene oko HDZ-a, za Klub Bošnjaka situacija je neizvjesna i mogla bi zavisiti od žrijebanja.

- Kad se bude glasalo za kandidate i ako se desi da imaju jednak broj glasova, onda se vrši žrijebanje sa kuglicama. Mislim da to radi CIK. Ipak, ne mora značiti da će imati isto, ako SDA u Livnu ima dva i SDP dva, ne znate da li će neko sa jedne ili druge strane glasati za nekog drugog. Oni nominalno imaju dva-dva, ali rezultat može biti 4:0 u korist jednog – pojasnio je Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

VEZANI TEKST - CIK usvojio uputstvo o popunjavanju Doma naroda FBiH, protiv bili Šantić i Arnautović

No Jugoslav Brdar, predsjednik KO SDP Livno, za Faktor kaže da će se najvjerovatnije ići na žrijebanje.

- Suludo je očekivati da su SDP ili SDA to nekome poklonili. Razgovarali smo sa SDA, nije tajna. Mislim da će SDP i SDA morati biti u poziciji (vlasti, op. a.), a prema tome imamo prostora da razgovaramo o ministarskim pozicijama, predsjedavajućem kantonalne skupštine itd. Ima tu stvari oko kojih se može razgovarati i dogovoriti, ali što se tiče Doma naroda, suludo bi bilo da će tu neko nekome popustiti – pojasnio je on.

Moguće je da će se žrijebanje održati i u Posavskom kantonu gdje SDA ima tri zastupnika u kantonalnoj skupštini kao i stranke Osmorke, jednog iz SDP-a, jednog PDA i jednog iz stranke Neovisni-Nezavisni.

Devet bosanskohercegovačkih stranaka okupljenih u koaliciju ustvrdili su danas da će imati većinu u parlamentima Federacije BiH kao i Bosne i Hercegovine za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou. Dok je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković svojom izjavom indirektno poslao drugačiju poruku. Kako se čini, stranke bloka kojem pripada NiP se zapravo pribojavaju da neće imati većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH, pa bi im DF dobrodošao.

VEZANI TEKST - Devet stranaka tvrdi da ima većinu za parlamente na federalnom i državnom nivou

Naime, šef NiP-a je naveo kako su vrata DF-u i Željku Komšiću otvorena za koaliranje sa, sada već "Devetorkom", te da je zbog toga NiP spreman i da se odrekne nekih pozicija.

- Danas, evo, potvrđujem, volio bih da budu tu, da bude što šira bosanskohercegovačka koalicija. Ako to znači odricanje pozicija NiP-a, mi im, evo, dajemo te pozicije, da taj blok bude stabilan, da ljudi osjete pomak kao u Sarajevu. Vrata su otvorena i za druge stranke i za pojedince koji su se tamo pokajali, ali samo nema ucjena – naveo je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.