open-navfaktor-logo
search
Sramota za institucije
SDP o zabrani MUP-a RS-a: Nikad nećemo odustati od promicanja bh. državnosti na svakom pedlju naše zemlje
Povodom odluke Policijske uprave Banja Luka MUP-a RS-a da zabrani održavanje skupa u organizaciji Gradskog odbora SDP-a Banja Luka povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, SDP BiH naglašava da nikada neće odustati od promicanja bosanskohercegovačke državnosti na svakom pedlju naše zemlje.
23.11.2023. u 15:21
get url
text

- MUP RS-a vlatitim priznanjem da ne može garantovati sigurnost učesnicima najavljene svečane akademije još jednom potvrđuje svoju nemoć da građanima garantuje temeljna prava u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine. Isto vrijedi i za skup u Mrkonjić Gradu, čije zabranjivanje predstavlja dodatnu sramotu za institucije u ovom dijelu države Bosne i Hercegovine - naveli su iz SDP-a.

Naglašavaju da je Bosna i Hercegovina država svih njenih ljudi, koliko god se njenog snaženja i afirmacije plašile pojedine političke strukture i moćnici.

- Strah pojedinih centara moći od države Bosne i Hercegovine i njenih tekovina pluralnosti, jednakosti i zajedništva samo je dokaz da je Bosna i Hercegovina itekako prisutna i nepobitna životna i pravna činjenica. Korištenje pojedinih udruženja, poslušnika vladajućih struktura, za opravdavanje zabrane obilježavanja Dana državnosti, samo je potvrda licemjernosti onih koji se sakrivaju iza svojih tzv. nevladinih satelita - istakli su i dodali: 

- Zabrana održavanja svečane akademije samo će dodatno ojačati našu odlučnost i opredjeljenje da pokažemo da građani Bosne i Hercegovine širom naše domovine žele živjeti u miru u svojoj domovini, koja pripada svima nama jednako. Pokušaji destruktivnih političkih elita da ljude Bosne i Hercegovine otuđe od svoje vjekovne domovine su osuđeni na propast. To dokazuje i zabrana svečane akademije koja bi još jednom pokazala da Bosna i Hercegovina živi u svim našim krajevima i svim našim ljudima, čega se oni koji javnost uporno pokušavaju uvjeriti u suprotno, očito najviše i boje.

SDP BiH će, kako dodaju, zajedno sa svim svojim partnerima nastaviti da u kontinuitetu i sve intenzivnije zagovara i radi na jačanju i razvoju Bosne i Hercegovine kao savremene evropske demokratske države u kojoj se vlast ne boji drugačijih mišljenja i glasova, nego njeguje raznovrsnost mišljenja svake vrste kao svoje bogatstvo i kao dokaz samopouzdanja institucija sistema u vlastite kapacitete i mogućnosti očuvanja javnog reda i mira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.