open-navfaktor-logo
search
Pozivaju EU na reakciju
SDP-ova reakcija: Nadaju se da Kolindina izjava nije uvod u opravdanje za deponiju na Trgovskoj gori!?
Nadamo se da istup Kolinde Grabar-Kitarović nije samo uvod kojim se pokušava opravdati pravljenje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, navodi SDP
30.07.2019. u 21:29
get url
text

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) poziva predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović da prestane sa iznošenjem neistinitih i uvredljivih tvrdnji o stanju u Bosni i Hercegovini, navode iz te stranke. 

-Neprihvatljiva je i zapravo bezobrazna izjava predsjednice susjedne zemlje o navodnoj prijetnji militantnog islama iz Bosne i Hercegovine. Jedini politički faktor u međudržavnim odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa militantnom pozadinom jeste HDZ, stranka iz koje dolazi Grabar-Kitarović - navodi se u saopćenju. 

Radi se o političkom subjektu za kojeg je sudskim putem potvrđen doprinos i učešće u Udruženom zločinačkom pothvatu (UZP) na teritoriji Bosne i Hercegovine, mišljenja su u SDP-u, gdje dalje navode:

- Umjesto izvinjenja žrtvama i nadoknađivanja ratne štete, Grabar-Kitarović i njene stranačke kolege veličaju zločince, posjećuju ih u zatvorima, a zločine pokušavaju pravdati navodnom fantomskom prijetnjom militantnog islama.

Posebno je uvredljivo što Grabar-Kitarović poruke šalje iz Izraela, s obzirom da je genocid u Evropi u proteklom stoljeću počinjen upravo nad dva naroda, Jevrejima i bosanskim Muslimanima (Bošnjacima, op. r.). Umjesto da Hrvatska traži način da doprinese da se rane iz prošlosti zaliječe, a žrtve na svim stranama dobiju zasluženo poštovanje i zaštitu, Grabar-Kitarović očito namjerno oživljava predrasude i falsificira činjenice.

Ovim postupcima se oživljavaju ratne ideologije, a građani Bosne i Hercegovine se očito ciljano predstavljaju kao prijetnja i neprijatelji ne samo susjedima, nego i međusobno jedni prema drugima.

Pozivamo institucije EU, te sve domaće činitelje pravnog poretka, uključujući međunarodne institucije, da osude postupke Republike Hrvatske koja konačno mora snositi konkretne političke posljedice za svoje militantne i neprijateljske postupke i stavove prema Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da istup Kolinde Grabar-Kitarović nije samo uvod kojim se pokušava opravdati pravljenje deponije radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici sa Bosnom i Hercegovinom. U ovom trenutku, od spomenute deponije, po Bosnu i Hercegovinu su toksičnije samo izjave i postupci HDZ-ovog rukovodstva Hrvatske, predvođenog Kolindom Grabar-Kitarović - navodi SDP. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.