open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlade HNK
SDP-ovac Lulić tvrdi: Hercegovački DF je šokiran i razočaran postupcima vrha partije
Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ismet Lulić danas je razgovarao s predstavnicima kantonalnog DF-a o procesu formiranja Vlade HNK, a nakon sastanka Lulić je kazao kako su hercegovački DF-ovci razočarani stavom vrha te stranke da DF ostane u opoziciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
07.06.2023. u 15:01
get url
text

VEZANI TEKST - Demokratska fronta ostat će opozicija u HNK

Lulić je podsjetio kako su ranije kantonalni DF i svi gradski odbori te stranke u HNK jednoglasno zauzeli stav da će zajedno s SDP-om BiH i Narodom i pravdom s jedne, te s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990 s druge strane, formirati novu vladajuću većinu u HNK.

- Međutim, Željko Komšić i tuzlanska organizacija DF-a misle drugačije. Oni znaju kakva je situacija u Hercegovini, oni znaju kakva se politika treba voditi i oni savjetuju da se treba SDA spašavati u Hercegovini. Vjerojatno je to neki državni interes DF-a - kazao je Lulić.

Prema njegovim riječima, članovi DF-a u Hercegovini "šokirani su i razočarani" tom odlukom.

- Šta će se dalje događati u DF-u u Hercegovini, vrijeme će pokazati. Ja znam da su to čestiti i pošteni ljudi, oni koji žele održati datu riječ. Međutim, kažem još jednom, Željko Komšić je odlučio uzeti stvari u svoje ruke i još jednom spasiti Bakira Izetbegovića – kazao je.

Prema njegovim riječima, priča o formiranju Vlade HNK ovim nije završena:

- Mi nastavljamo razgovore i pregovore, opcije i dalje postoje. Nadam se da ćemo dobiti vladu vrlo brzo i da ona neće uključivati Stranku demokratske akcije.

Pojasnio je kako postoji mogućnost da Hrvatska republikanska stranka (HRS) podrži vladu.

VEZANI TEKST - Vlada HNK: HDZ-u više nije sporno dogovarati vlast direktno sa DF-om, je li SDA spremna na ustupke Čoviću?

- Oni (HRS) su ranije u svom saopćenju za javnost rekli da ne žele spašavati SDA, tako da će im ovo bit idealna prilika da napravimo vladu bez SDA - kazao je Lulić.

Za imenovanje Vlade HNK potrebno je 20 zastupnika. Grupacija okupljena oko HDZ-a ima 11 ruku, a uz njih su tri zastupnika HDZ-a 1990.

SDA ima sedam zastupnika, SDP tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.