open-navfaktor-logo
search
Lakija iz Alipašine prenijelo
SDP-ove neistine se mogu lako raskrinkati: Laži u saopćenju o Partizanskom groblju u Mostaru
Socijaldemokratska parftija (SDP) oglasila se danas u vezi s vandalizmom u Mostaru, tačnije uništavanjem spomen-ploča na Partizanskom groblju. 
15.06.2022. u 13:15
get url
text

SDP u svom saopćenju, između ostalog, pita da li je "višedecenijska zapuštenost Partizanskog groblja još jedan proces koji je dogovoren u sjeni između vječnih koalicijskih partnera SDA i HDZ-a, a sve u cilju vještačke podjele Mostara".

VEZANI TEKST - SDP: Ploče na Partizanskom groblju su uništili potomci onih koji su kukavički ubijali građane Mostara i Hercegovine

- Sve što je SDA uradila na zaštiti ovog monumentalnog spomenika bila je posjeta smušenog federalnog premijera Fadila Novalića i njegova čuvena izjava o borbi partizana protiv antifašizma, koji je i tim činom ukaljao slavnu borbu protiv fašista i njihovih lokalnih saradnika - navo je SDP.

Međutim, istine radi, situacija je upravo suprotna. Federalni premijer Fadil Novaćić i njegova stranka SDA učinili su više na očuvanju Partizanskog groblja u Mostaru nego SDP u svim ovim poslijeratnim godinama. Upravo događaj koji SDP opisuje kao "posjetu smušenog federalnog premijera Fadila Novalića" rezultirao je obnovom Partizanskog groblja i postavljanjem videonadzora.

Tako je Istinomjer 2018. godine analizirao Novalićevo obećanje da će Vlada FBiH finansirati radove na Partizanskom groblju u cilju njegove obnove i zaštite te su analizom svih činjenica došli do zaključka da je obećanje - ispunjeno. 

Tekst sa Istinomjera iz 2018. godine prenosimo u cijelosti: 

Prilikom obilaska Partizanskog spomen groblja u Mostaru početkom novembra prošle godine, premijer Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić izjavio je:

VEZANI TEKST - Gradonačelnik Mario Kordić: Mostar ovo nije zaslužio

- Ne možemo biti zadovoljni. Ovo je jedna potpuna zapuštenost, i tragom izjave gradonačelnika Bešlića da su oni učinili sve što je u njihovoj nadležnosti i u njihovoj moći da je dalje na potezu Vlada FBiH, evo mi smo došli da vidimo šta je to, u kakvom stanju i šta ćemo dalje… (06.11.2017.)

Tom prilikom Novalić je naglasio da će Vlada FBiH preuzeti svoju "ne samo zakonsku, već i moralnu obavezu":

- Čim se vratimo odavde ćemo sagledati mogućnosti i sagledati koji su potezi naši da bi se ovo vratilo, bar djelomično u funkciju ovaj uži kompleks od 5.000 kvadrata. Naročito se to odnosi na korake nadzora i sanacije… Prije svega ja bih to shvatio kao našu zakonsku obavezu, ali ne samo zakonsku nego i kao našu moralnu obavezu. (06.11.2017.)

Radovi su počeli 10.11.2017. godine, a kojima je "obuhvaćeno čišćenje i odvoz smeća sa ovog lokaliteta, te kultiviranje vegetacije, što je bilo neophodno uraditi kako bi se moglo pristupiti obnovi spomeničkog kompleksa prema usvojenim projektnim fazama".

U narednih pet mjeseci radovi su nastavljeni, što je potvrdio predsjednik udruženja Mostarski krug, Alija Behram:

- Na objektu su već zaštitari, instalirana je kućica i već je jednim dijelom objekat osvijetljen. (27.04.2018.)

VEZANI TEKST - Partizansko spomen-groblje u Mostaru potpuno devastirano: Razbijeno svih 700 ploča

Na svečanom obilježavanju Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom upriličenom na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, predsjednik Odbora za obnovu partizanskog spomen groblja, Sergej Šotrić govoreći o dosadašnjem toku obnove ovog nacionalnog spomenika istakao je:

- Ovo je bio jedan timski rad organizacija civilnog društva koje su se obratile na prave adrese za ovakvu vrstu projekta. To je Federacija BiH i državne organizacije, prije svega premijerima gospodinu Zvizdiću i gospodinu Novaliću… (09.05.2018.)

Dodajući da je sve do sada urađeno, urađeno u roku od pet mjeseci, Šortić je između ostalog naglasio da posao nije priveden kraju:

- Proces još nije potpuno završen. Trebat će još možda par sedmica ili par mjeseci da se sve to obnovi. Mi smo za sada obnovili 150 razbijenih ploča. Mora da se uradi još više 200 ploča… Mi smo uspjeli, kao što vidite, sigurno više od 80 posto sadržaja ovog spomenika da obnovimo, ali se nećemo zaustaviti dok to ne bude sve obnovljeno, i u tom trenutku ćemo ovaj spomenik predati građanima ovog grada, Bosne i Hercegovine i Evrope, i u tom trenutku nema više razloga za bilo kakav odbor za obnovu, niti za moju funkciju. (09.05.2018.)

VEZANI TEKST - UABNOR Mostar: Je li ovo prezentacija predizbornog programa i Evrope kako je zamišlja Čović?

Na konferenciji za štampu održanoj 22.06.2018. godine, predstavljajući tekst Deklaracije koju je usvojio Odbor za podršku obnovi Partizanskog groblja, Šotrić je obavijestio javnost da je "započeti posao završen", te da su "završene temeljne faze obnove, čime je Odbor završio svoj posao", te je time, navedeno je, i prestala aktivnost Odbora.

Ovim Istinomjer obećanje premijera Vlade FBiH, Fadila Novalića o vraćanju u funkciju užeg kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru ocjenjuje ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti da li će nadležne institucije ispunjanjavati svoje daljnje obveze u pogledu održavanja ovog historijskog kompleksa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.