open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
SDP predstavio nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenici
Zakon o podršci povratnicima u Srebrenicu bit će u formi nacrta uskoro predložen na usvajanje u Kantonu Sarajevo.
23.02.2021. u 14:53
get url
text

To je na press konferenciji izjavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i dodao da se nada uspjehu ovog projekta koji podržava "Četvorka", a službeni predlagač mu je Klub zastupnika SDP-a u kantonalnoj skupštini.

Nikšić je rekao da će zakon biti predložen i još nekim kantonima gdje "Četvorka" participira u skupštinama, u dogledno vrijeme i na federalnom nivou.

Draft je izrađen prije mjesec, ali prema Nikšićevim riječima, nije upućivan u proceduru da se to ne bi tumačilo kao politički predizborni potez.

Nacrt zakona, koji između ostalog čuva i sjećanje na žrtve genocida, sadrži sistemska rješenja za egzistencijalne probleme povratnika i članova porodica žrtava, problema na koje su ukazivali i učesnici nedavnog sastanka održanog u Srebrenici.

- Sretan sam što je unutar "Četvorke" jednodušno opredjeljenje za sistemsko uređenje ovih pitanja, a nadamo se podršci i na kantonalnom i federalnom nivou - riječi su predsjednika SDP-a.

Povjerenik SDP-a iz kantonalne organizacije Sarajevo Adnan Šteta, koji je također govorio na današnjoj press konferenciji, pojasnio je da zakon predviđa poticajne mjere u segmentima kao što su popravak u ratu oštećenih građevina, povratak, zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, zdravstvena njega, obrazovanje i radno osposobljavanje povratnika u Srebrenicu.

Igor Stojanović, SDP-ov član u Skupštini Sarajevskog kantona, od konkretnih mjera koje predviđa nacrt ovog zakona, na press konferenciji je naveo formiranje sarajevskog ureda za podršku Srebrenici čiji godišnji minimalni budžet bi iznosio 250.000 KM.

Također je propisana besplatna zdravstvena zaštita u ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo za sve povratnike s prijavljenim prebivalištem u Srebrenici, potom besplatni smještaj u studentskim domovima u Sarajevu za studente sa srebreničkim prebivalištem, kao i stimulans poslodavcima koji u Srebrenici zapošljavaju povratnike. Za osobe određene struke neophodne na budućim novootvorenim radnim mjestima u Srebrenici, Kanton Sarajevo bi snosio troškove najma stambenog prostora.

Za sve osobe prijavljene u Srebrenici ovaj nacrt predviđa besplatnu pravnu pomoć pred međunarodnim sudovima.

Prema riječima Adnana Štete, predviđena je također jednokratna pomoć porodiljama u visini od dvije prosječne plaće te druge poticajne mjere čiji konačni željeni rezultat bi trebalo da bude - održivi povratak u Srebrenicu.

Damir Mašić, SDP-ov član Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je da će biti poduzeto sve da sličan zakon ugleda svjetlo dana i na federalnom nivou. S partnerima iz "Četvorke" zakon će relativno brzo biti i tu predložen, kazao je također Mašić.

On je pozvao sve političke subjekte na federalnom nivou vlasti da pritom ne prevladaju dnevna politika i podjela na poziciju i opoziciju već jednodušno opredjeljenje za donošenje ovakvog zakona.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.