open-navfaktor-logo
search
Budžet u Parlamentu
SDP, SDS i PDP - najveće galamdžije ipak ne žele izbore: Principi do podne, politikanstvo od podne
Ponašanje zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH na posljednje dvije sjednice, tokom kojih je razmatran i usvajan budžet institucija BiH za 2020. nije ništa drugo do političko licemjerstvo i politikantsvo.
16.07.2020. u 12:42
get url
text

Za njima nimalo ne zaostaju ni kolege im iz bivšeg Saveza za promjene, zastupnici SDS-a, PDP-a, koji djeluju po istoj matrici.

Potpuno je razumljivo da opozicija glasa protiv u određenim slučajevima, te da bude konstruktivna jer svugdje u svijetu opozicija je korektiv vlasti. Opravdano je i to što opozicija izražava protest zbog neusvajanja budžeta, čime se onemogućava održavanje lokalnih izbora u BiH, ali nije opravdano da se bez ikakvog čvrstog razloga glasa protiv, odnosno mijenja mišljenje u samo sat i po vremena.

Ono što u BiH radi opozicija, nebitno da li u jednom ili drugom entitetu, nema apsolutno nikave veze sa principijelnom političkom borbom u parlamentarnim klupama.

Jer da ima, ne bi zastupnici SDP-a, SDS -a i PDP-a na jednoj sjednici glasali za, na drugoj protiv ili nisu glasali nikako, za identični Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Tako su, na 7. sjednici održanoj 9. jula, zastupnici ove stranke Nada Mladina i Zukan Helez glasali za Prijedlog zakona o Budžetu. Prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić nije glasao, dok Saša Magazinović nije ni prisustvovao sjednici.

Na jučerašnjoj 8. hitnoj sjednici Nikšić je bio suzdržan, Helez i Mladina su glasali za, a Magazinović protiv usvajanja budžeta.

Trebalo je čitavih 90 minuta, pa da Helez i Mladina naprasno promijene mišljenje, te u javnost izađu sa stavom da neće podržati budžet jer su smanjena sredstva namijenjena Ministarstvu odbrane BiH, a time i za ispunjavanje uvjeta iz Programa reformi BiH!?

Posmatraču sa strane, koji nije pratio 7., 8. i 9. sjednicu Zastupničkog doma, ovo bi moglo zvučati kao principijelan stav, te bi mogao izvući zaključak kako je nešto stvarno mijenjano u budžetu.

U sat i po vremena promijenili su mišljenje, bez ikakvog čvrstog argumenta, s obzirom na to da se budžet koji je jučer usvojen nije promijenio niti u jednom zarezu, a kamoli ciframa. Izdavajanja za Ministarstvo odbrane BiH bila su ista i u 11 sati kada je počela 8. sjednica, a i 13 sati kada se održavala 9. sjednica. Ili pak, sedam dana prije.

I Klub zastupnika SDS-PDP slijedio je kolege iz SDP-a.

Na sjednici 9. jula Mirko Šarović i Mira Pekić su podržali budžet, dok Branislav Borenović nije glasao, a Dragan Mektić nije ni došao na sjednicu.

Na jučerašnjoj 8. sjednici Šarović i Borenović nisu glasali, dok su Pekić i Mektić bili suzdržani.

Sat i po kasnije na 9. sjednici niko od njih četvero nije uopće glasao.

Kada je riječ o zastupnicima Naše stranke, Predrag Kojović nije prusustvovao na ove tri sjednice kako nam je rekao kratko "zbog zdravstvenih razloga", dok su njegove kolege iz stranačkog kluba Damir Arnaut, Aida Baručija i Mirjana Marinković-Lepić uvijek glasali za budžet. 

A da SDP apsolutno ne zanima da li će biti implementiran Program reformi BiH, te da im je briga o NATO putu naše zemlje samo nemušti izgovor za jučerašnje glasanje u Parlamentu države, dokaz je i njihovo ponašanje iz 2012. godine, kada su svim silama progurali usvajanje budžeta koji je nauštrb države jačao entitete.

Dakle, umjesto da se bore za veći budžet čime bi se i prije osam godina osigurala veća sredstva i za MOBiH, oni su pristali na sve samo da ostanu u vlasti.

Iako su tada, procjene ukazivale da je budžet institucija BiH za 2012. godinu trebao biti između 150 i 180 miliona KM veći u odnosu na godinu ranije, umjesto povećanja, SDPBiH je izašao u susret SNSD-u.

Budžet za 2012. godinu iznosio je 950 miliona KM. SDA je podsjećamo, tada glasala protiv, jer su zastupnici i delegati ove stranke u Parlamentu BiH smatrali da su sredstva koja entiteti izdvajaju za državni nivo manja nego što bi trebalo, a što dovodi do ugrožavanja funkcionisanja državnih institucija.

Nakon toga, SDA je izbačena iz Vijeća ministara. SDP koji je tada vodio Zlatko Lagumdžija potpisao je i Sporazum o zajedničkom djelovanju u institucijama BiH sa SNSD-om, a u vlast je uveden SBB i Fahrudin Radončić koji je imenovan za ministra sigurnosti BiH.

REZULTATI GLASANJA 7. SJEDNICA 

REZULTATI GLASANJA 8. SJEDNICA 

REZULTATI GLASANJA 9. SJEDNICE

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.