open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
SDP sutra odlučuje o izlasku iz pregovora o izbornoj reformi
Predsjedništvo Socijademokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) sutra će odlučiti o budućem učešću, odnosno neučešću u pregovorima o reformi Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona, saopćeno je iz te stranke.
15.12.2021. u 15:47
get url
text

No iz saopćenja bi se moglo zaključiti da je to gotova stvar.

- Najava SDP-a o mogućem zamrzavanju učešća u daljnjim pregovorima izazvala je interes javnosti i brojne upite medija. Zato koristimo priliku da obavijestimo javnost da će na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva biti donesena odluka o budućem učešću, odnosno neučešću, u pregovorima o reformi Ustava BiH i Izbornog zakona.

Najava ovakvog koraka motivisana je činjenicom da je država suočena sa kontinuiranim antiustavnim i antidejtonskim djelovanjem većine u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kojim se podriva suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Nastavak učešća u pregovorima bi, za nas u SDPBiH, predstavljao saučesništvo u stvaranju privida normalnosti trenutnog stanja - navedeno je u saopćenju.

Iz SDP-a su istakli da smatraju da je Izborni zakon izuzetno važno političko pitanje, ali da zaštita ustavnopravnog poretka u ovom trenutku predstavlja prioritet.

- Ne želimo svojim odlukama praviti pritisak na druge političke aktere, ali SDP ne želi svojim budućim učešćem u pregovorima u ovim okolnostima biti saučesnik u kupovini vremena za secesionističke projekte pred kojima dio i domaće javnosti, ali i međunarodne zajednice (ne)svjesno zatvara oči.

Takva odluka SDPBiH bila bi povučena nakon što uzroci i posljedice neustavnog djelovanja budu otklonjeni, a institucije počnu funkcionisati normalno. Naravno da bi do tada učestvovali u razgovorima na temu otklanjanja blokade institucija države, djelovanja pravosudnih organa po navedenom pitanju i sankcionisanja odgovornih za trenutno stanje - naveli su iz SDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.