open-navfaktor-logo
search
Nekontrolirani rast
SDP: Zaustaviti divljanje cijena osnovnih životnih namirnica
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine apeluje na Vladu Federacije BiH, kao i nadležne federalne inspekcijske službe, da hitno zaustave divljanje cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji.
26.08.2021. u 12:48
get url
text

- Iako smo svjedoci da je tokom ove godine došlo do porasta cijene namirnica koje čine osnovu potrošačke korpe bosanskohercegovačkih građana, evidentno je da su neki od proizvođača i distributera iskoristili prolaznu krizu na svjetskom tržištu, kako bi držali vještački napuhane cijene - navode iz SDP-a. 

Ističu da se veliko povećane cijena negativno održava na kućni budžet prosječnog kućanstva.

- Nekontroliran rast cijena osnovnih životnih namirnica poput jaja, brašna i jestivog ulja, te u posljednje vrijeme pilećeg mesa, koje se može porediti s cijenama najboljih mesnih proizvoda od junetine ili teletine, predstavljaju direktan udar na životni standard građana - kazali su. 

Iako je Vlada FBiH u proteklom periodu prema ovakvom divljanju cijena imala reakcije u vidu blagog inspekcijskog nadzora, iz SDP-a apeluju da se one pojačaju i da se maksimalno kazne maloprodajni lovci u mutnom, jer pokušavaju ostvariti ekstra profit na građanima, saopćeno je iz SDP-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.