open-navfaktor-logo
search
Mogući poremećaji
SDPBiH: Stabilnim robnim rezervama kontrolisati inflatorne tokove i osigurati opskrbu građana
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH), reagirajući povodom usložnjavanja sigurnosnih i političkih prilika u Evropi, pozvala je vlasti na svim razinama u BiH da izvrše hitnu nabavku namirnica kupovinom svih raspoloživih rezervi na tržištu i njihovim skladištenjem, uključujući i nabavku rezervi plina i goriva.  
06.02.2022. u 14:41
get url
text

- Izvjesna destabilizacija sigurnosnih i političkih prilika u Evropi zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, može rezultirati poremećajima i prekidom opskrbnih lanaca, što bi izvjesno moglo dovesti do još veće inflacije, na što upozoravaju brojni stručnjaci širom svijeta - saopćeno je iz SDP-a BiH.

Iz ove stranke, tim povodom, podsjećaju da evropske države pune rezerve osnovnih životnih namirnica, goriva i plina, te se samo stabilnim rezervama mogu kontrolisati inflatorni tokovi i osigurati opskrba građana nužnim namirnicama.

- Međutim, u isto vrijeme, vlasti u Bosni i Hercegovini spavaju "zimski san" - smatraju u SDP-u BiH.

Istovremeno, navode da je Vlada FBiH u mandatu SDP-ove vladavine povratila vlasništvo nad Terminalima, te da je prva i jedina koja je rezervama intervenisala da spriječi porast cijena brašna, dok je, tvrde, "trenutna vlast u FBiH, nažalost, u potpunosti urušila sistem robnih rezervi u Federaciji BiH".

- Ugovori za osiguranje robnih rezervi se potpisuju s trgovačkim lancima što je apsurd. Svrha robnih rezervi je da se njima kao ekonomskim "osiguračem" ne može trgovati na otvorenom tržištu, a ne da stanje rezervi vežete za tržište na kojem će se pojaviti nestašica sa prvim znakom krize. Slično je stanje i u RS-u - navodi se u saopćenju.

SDPBiH, stoga, poziva vlasti na svim razinama da izvrše hitnu nabavku namirnica kupovinom svih raspoloživih rezervi na tržištu i njihovim skladištenjem, "umjesto da se nadaju da trgovci dolaskom krize neće prodati namirnice za što veći profit, što je paradoksalno, a isto važi i za nabavku rezervi plina i goriva".

- Nadamo se da će vlast barem jednom pokazati ozbiljnost s obzirom na situaciju i napraviti jedan jedini ispravan potez na kraju svog mandata u kojem su samo gomilali afere, praznili rezerve i trošili javni novac, ostavljajući iza sebe ekonomsku i demografsku pustoš - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.