open-navfaktor-logo
search
Ne biraju se sredstva
SDS i PDP o izborima: Kakve sve prevare pripremaju vladajuće partije na čelu sa SNSD-om u Zvorniku
Gradski odbori SDS-a i PDP-a u Zvorniku oglasili su se povodom sve učestalijih aktivnosti u kršenju Izbornog zakona i izbornih pravila, vezanih za predstojeće Opće izbore koji će se održati 2. oktobra, od vladajućih partija, predvođenih SNSD-om u Zvorniku.
29.09.2022. u 19:13
get url
text

Kako su istakli, žele upoznati javnost o sljedećim nepravilnostima:

1. Pojedini članovi Gradske izborne komisije, članovi SNSD-a, tokom obuke članova biračkih odbora javno su propagirali zvornički model po kome su sugerisali članovima biračkih odbora da sami između sebe u dogovoru utvrđuju pravila provođenja izbora ignorišući stvarno utvrđena pravila.

2. Pozivajući se na to uputstvo Gradske izborne komisije Zvornik, aktivisti SNSD-a i drugih partija vladajuće koalicije pozivaju članove biračkih odbora svih partija i nude veće iznose novca kako bi kupili njihovu lojanost za provođenje izbora po njihovim pravilima.

3. Pritiskom na zaposlene radnike javnih preduzeća i ustanova općinskog i entitetskog nivoa prikupljen je veliki broj ličnih karata od najbliže rodbine i prijatelja kojima se namjerava glasanje sa drugim osobama zloupotrebljavajući pravilo da se ne čita identitet birača, apsolutnu kontrolu članstva u biračkom odboru i utvrđena navedena interna pravila.

4. Pripremljen je također veći broj lažnih uvjerenja i potvrda o zdravstvenom stanju birača od strane ljekarskog osoblja bolnice i Doma zdravlja Zvornik i njihovog rukovodnog kadra u svrhu uvođenja lica jer im je navodno potrebna pomoć prilikom glasanja. To je jedan od načina kako planiraju provjeriti kupljene glasove tih birača.

5. Insistira se na tome da se izvrši podjela neutrošenih glasačkih listića poslije zatvaranja biračkih mjesta kako bi se kupovinom članova biračkih odbora došlo do neregularnih rezultata u korist vladajuće koalicije na čelu sa SNSD-om.

6. I dalje se na biračkim spiskovima nalaze imena preminulih birača te je namjera da se glasa prvo za njih na biračkim mjestima koja su pod njihovom kontrolom.

7. S obzirom na neuvjetnost pojedinih biračkih mjesta kao i preveliki broj registrovanih političkih subjekata kojima je omogućeno da akredituju svoje posmatrače, očekuje se pokušaj nasilnog udaljavanja naših posmatrača pod izgovorom da je mali prostor na biračkom mjestu.

8. Pojedinim članovima SDS-a na terenu aktivisti SNSD-a otvoreno prijete privođenjem od policije i žandarmerije na dan izbora.

- Sve navedeno prati ogromna količina živog (keš) novca koji se nudi za kupovinu glasova koja se planira provesti na jedan od prethodno navedenih načina. Stoga pozivamo Gradsku izbornu komisiju Zvornik, sve njene članove, Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine, kao i sve druge učesnike izbornog procesa da poštuju Izborni zakon i izborna pravila, da se ne dozvole ova nezakonita ponašanja i da izbori u Zvorniku prođu u potpuno zakonitom poštivanju pravila kako ne bi došlo njihovog ponavljanja jer nam je svima to u interesu - saopćili su iz zvorničkih odbora SDS-a i PDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.