open-navfaktor-logo
search
Prije 14 godina
SDS proziva Radmanovića, zaboravili da je Paravac načinio ključni korak: Za BiH je NATO prioritet!
Protekle dvije decenije pa do danas nije bilo nikakvih problema u vezi s ispunjavanjem uvjeta na putu BiH ka NATO-u
21.11.2019. u 07:37
get url
text

NATO je u Bosni i Hercegovini više od 20 godina, i nikada do sada, sve dok trojica lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović u augustu ove godine nisu potpisali Sporazum o formiranju vlasti, nijedna stranaka iz entiteta Republika Srpska nije imala ništa protiv.

U febuaru 2005. godine, kada je donesena Odluka Predsjedništva BiH u kojoj se izražava opredjeljenje BiH za članstvo u NATO, načinjen je ključni korak ka članstvu u ovom Sjeveroatlantskom savezu.

Tadašnji član Predsjedništva BiH bio je Borislav Paravac iz SDS-a , koji je na tom mjestu naslijedio Mirka Šarovića jer je podnio ostavku u aprilu 2003. Ni Šarović, aktuelni predsjednik SDS-a, koji danas Dodika proziva za izdaju RS-a i srpskog naroda, također nije bio protivnik NATO integracija dok je sjedio u Predsjedništvu BiH. Paravac je prije 14 godina javno izjavio da je primarni cilj BiH članstvo u NATO-u.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović (SNSD) 2009. godine potpisao je odluku kojom je u oktobru iste godine predata aplikacija BiH za Akcijski plan za članstvo, nastavljajući samo tako politiku svojih prethodnika. No, upravo za tu odluku danas ga žestoko kritiziraju oni koji su pokrenuli NATO integracije naše zemlje. 

Drugačije stavove prije dvije godine nije imao ni Mladen Ivanić (PDP).  U junu 2017. godine predvodio je delegaciju BiH, koja se u Briselu sastala sa Sjevernoatlantskim vijećem (NATO) na nivou stalnih predstavnika. Govoreći o značaju aktivacije MAP-a za BiH (Akcioni plan za članstvo), predsjedavajući Ivanić je naglasio da je riječ o pitanju o kojem postoji saglasnost političkih predstavnika sve tri etničke grupe, kako iz vlasti, tako i iz opozicije.

Na istom fonu je i Strategija vanjske politike BiH 2018-2023, usvojena u mandatu kada je on bio član Predsjedništva BiH.

Jedan od stubova vanjske politike BiH jeste sigurnost i stabilnost i unutar nje odnos prema NATO-u.

– Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH. Prioritetne aktivnosti bit će prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i provođenju MAP-a. Aktiviranjem MAP-a BiH će dodatno unaprijediti svoje institucije i svoju efikasnost u domenu odbrane i sigurnosti, te tako i dodatno afirmisati BiH kao sigurnu i poželjnu zemlju za strane investicije – piše u Strategiji.

Direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović za Faktor kaže da je sada najvažnije što je deblokiran proces formiranja vlasti, deblokirano slanje važnog dokumenta u Brisel i da kompromis koji su postigli članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik treba itekako pozdraviti.

-Oni su samo nastavili ono što su započeli Paravac, Radmanović i Ivanić. Usvajanjem Programa reformi koji će biti proslijeđen u NATO, deblokira se dokument Pregled odbrane u dijelu koji se odnosi na smanjenje broja vojnika i broja lokacija, deblokira se proces modernizacije Oružanih snaga BiH, a što je najvažnije jeste da se deblokirao proces formiranja vlasti na nivou države. Nema tu gubitnika, niti pobjednika. Najveće benefite imat će građani i država Bosna i Hercegovina - navodi Hadžović.

Program reformi koji BiH šalje u Brisel, nakon što je konsenzusom usvojen u Predsjedništvu BiH, jeste "spisak" reformi koje su prethodne vlasti preuzele na sebe kao obavezu da će provesti.

-Slanje ovog dokumenta u Brisel ne znači to, da će evo sad BiH primiti u NATO. To je težak put jer nijedna zemlja nije ispod pet godina prošla u slanju ovog dokumenta u Brisel, a neke su to radile čak 14 puta kao što je Makedonija. To ne znači članstvo u NATO-u, niti ga prejudicira. To su obaveze koje su preuzete i moraju se izvršiti.  To je okvir za buduću saradnju sa NATO savezom - ističe Hadžović.  

Podsjeća da protekle dvije decenije pa do danas nije bilo nikakvih problema u vezi s ispunjavanje uvjeta na putu BiH ka NATO-u, te da su "politički haos i svađe" koje sada imamo stvorene vještački, i to u međusobnom obračunu opozicije u RS-u sa vladajućim SNSD-om. 

Hadžović napominje i da Zakon o odbrani BiH obavezuje sve na ispunjavanje uvjeta na putu ka NATO-u. Član 84. glasi: Parlamentarna skupština BiH, Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH, te svi subjekti odbrane u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, sprovest će potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO-u. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.