open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
SDS, SNSD i HDZ u dnevni red uvukli zakon o Ustavnom sudu BiH, Klub Bošnjaka napustio sjednicu
M. R. S.
18.03.2024. u 13:54
get url
text
Sjedica Doma naroda PSBiH
Sjedica Doma naroda PSBiH
FOTO: Fena
Želimir Nešković (SDS), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zatražio je opet da na dnevni red današnje sjednice Doma bude uvršten njegov prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji je ponovo uputio u proceduru prije nekoliko dana. 
U tome su ga podržali delegati iz SNSD-a, a iz Kluba Bošnjaka stigao je odgovor da će napustiti sjednicu ako bi zakon bio na dnevnom redu.
Kemal Ademović (NiP), predsjedavajući Doma naroda, kazao je da mu ne pada na pamet na dnevni red uvrstiti neustavan zakon. Istakao je i da su se već jednom prošle godine izjašnjavali o istom ovome i izglasali da neće zakon uvrstiti u dnevni red, te da zakon nije ispunio ni osnovne pretpostavke da bude razmatran po hitnom postupku, a to je da je jednostavan i hitan. 
Nikola Špirić (SNSD), dopredsjedavajući Doma naroda, rekao je da treba staviti na stranu šta ko misli o zakonu i treba zakon staviti na dnevni red. 
Nešković je predložio zakon po kojem ne bi bilo stranih sudija u Ustavnom sudu, a od devet sudija bi šest sudija birao Parlament FBiH, tri Narodna skupština RS-a. 
Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda bh. Parlamenta, istakao je da ovaj zakon koji je predložio Nešković duboko odudara od Ustava.
- Propisuje se organizacija, način rada i donošenje odluka Ustavnog suda, i to je temeljna suprotnost Ustavu jer Ustav je dao ovlaštenje Ustavnom sudu da sam propiše svoja pravila pa i kvorum i način odnošenja odluka. Ne može Paralment zakonom rješavati ova pitanja, a da prije toga ne promijeni Ustav.
Dovodimo se u poziciju da učestvujemo u raspravi o nečemu što je suprotno Ustavu i dovodi do rastakanja BiH. Jer ako bi se ovo rješenje usvojilo, to znači da bi svaki nivo vlasti mogao donijeti odluku kakvu želi kada je u pitanju njegova pozicija u BiH i da Ustavni sud usljed predloženog načina odlučivanja ne bi mogao na to reagirati.
Delegat Nešković je prema mom mišljenju neogdovorno postupio i zloupotrijebio poziciju - dodao je Džaferović.
Kazao je da će iz Kluba Bošnjaka napustiti sjednicu ako ovo bude tačka dnevnog reda i da neće biti odgovorni za blokadu Parlamenta i države već za njenu zaštitu. 
- Odgovorni će biti oni koji predlažu ovakva rješenja i koji podrže da to uđe u dnevni red sjednice – dodao je. 
Na kraju je, zbog glasova HDZ-a i SNSD-a, te delegata SDS-a i HDZ-a 1990, zakon uvršten u dnevni red, te su svih pet delegata iz Kluba bošnjakog naroda napustili sjednicu i ona je prekinuta zbog nedostatka kvoruma.
Način glasanja o uvrštavanju u dnevni red Zakona o Ustavnom sudu
FOTO: BHRT
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.