open-navfaktor-logo
search
Oglasila se na Facebooku
Sebija Izetbegović nakon odluke Senata UNSA: Radi se o brutalnom inkvizicijskom postupku, Škrijelj javno manifestira mržnju prema meni
Nakon što je danas Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Sebiji Izetbegović ukinuo zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu i Fakultetu za zdravstvene studije, oglasila se i Sebija Izetbegović.
29.03.2023. u 18:58
get url
text

- U vezi sa odlukama Senata i rektora Univerziteta u Sarajevu, koje su usmjerene na osporavanje zvanja magistra nauka koje sam stekla na Medicinskom i Fakultetu zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, želim istaknuti da se radi isključivo o politički motiviranim postupcima koji se provode u svrhu ostvarenja određenih političkih agendi, kao i u cilju moje lične diskreditacije – napisala je Izetbegović na Facebook profilu te dodala:

- Način na koji se to radi zasigurno će ostati upamćen kao mračni period autokratskog vladanja rektora Škrijelja Univerzitetom u Sarajevu, koji se u svom osvetničkom porivu ne suspreže instrumentalizirati Senat Univerziteta, niti na najgrublji način zloupotrijebiti važeće postupke i procedure. Pokazani stepen kršenja Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Unvierziteta u Sarajevu zasigurno nije zabilježen u dosadašenjm radu Univerziteta u Sarajevu. Takvo nešto moguće je isključivo u zaslijepljenosti mržnjom i netrpeljivošću koju rektor Škrijelj javno manifestira, kako prema SDA, tako i u odnosu na moju ličnost.

VEZANI TEKST - Sebiji Izetbegović Senat UNSA stavio van snage zvanje redovne profesorice

Da se radi o brutalnom inkvizicijskom postupku u čijem provođenju se ne poštuju osnovni pravni postulati potvrđuju brojna kršenja Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta, a na koje se rektor Škrijelj voli pozivati. U prilog ovakvoj tvrdnji dovoljno je samo ukazati na činjenicu da Senat nikada nije donio opći akt na osnovu kojeg bi se ovakvi postupci mogli uopšte provoditi, da rektor svojevoljno i neovolašteno preuzima ingerencije Senata i imenuje komisiju za navodno utvrđivanje činjeničnog stanja i analizu dokumentacije, da se predlažu i usvajaju odluke pozivanjem na Zakon o visokom obrazovanju, a da se istovremeno takvim prijedlozima odluka na najgrublji način krši upravo Zakon, da se odluke donose na osnovu nepotpuno utvrđenih činjenica i selektivno analizirane dokumentacije, da se za navodno počinjene nezakonistosti uopšte ne postavlja pitanje odgovomosti onih koji su u provođenju tih postupaka sudjelovali i još mnogo toga, jasno ukazuje da se radi o ciljnom i politički motiviranom pristupu.

Logično je postaviti pitanje, kako je moguće nezakonito steći zvanje magistra na Medicinskom fakultetu i biti biran u akademsko zvanje na Univerzitetu, a da za takve navodne nezakonitosti niko, niti na Medicinskom fakultetu, niti na Univerzitetu ne odgovara. Ovakvim postupcima rektor Škrijelj ne samo da nanosi štetu meni, nego istovremeno, trajno i nepovratno, urušava ugled Univerziteta u Sarajevu. Zhog svega navedenog, rektor Škrijelj će biti u prilici da svoje tvrdnje dokazuje činjenicama i dokazima u sudskim postupcima, ali i pred nadležnim tužilaštvom, a ne samo rukama onih senatora koji svjesno ili nesviesno pristaju biti sudionici perioda mračnjaštva na Univerzitetu u Sarajevu – napisala je Izetbegović na Facebooku.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.