open-navfaktor-logo
search
Suđenje počelo 2016.
Sedmerici pripadnika Armije RBiH za zločine u Bužimu ukupno 36 godina zatvora
Sud Bosne i Hercegovine je izrekao presudu kojom su sedmerica bivših pripadnika Armije BiH osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ciivlnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.
04.03.2024. u 15:01
get url
text

Vahid Bajraktarević je osuđen na 12 godina zatvora, Senad Salkić na osam, Zijad Nanić i Esad Kudelić na po pet godina, Husan Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i po zatvora. Nedžad Bapić je oslobođen po svim tačkama optužnice.

Proglašeni su krivim za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u improvizovanom zatvoru koji je bio smješten u bivšem hotelu "Radoč" u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine i to Nanić, u svojstvu pomoćnika komandanta za sigurnost 505. bužimske brigade Petog korpusa ARBiH, Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, te Samir i Husein Isaković, kao pripadnici Vojne policije ove brigade.

Zločini su počinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) te simpatizerima NOAPZB-a.

Bajrakteviću, koji se jedini od optuženih nije pojavio na izricanju presude, će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Tužiteljica Vedrana Mijović je nakon izricanja presude zatražila da se za sve osuđene izrekne mjera zabrane putovanja i napuštanja boravišta, a presjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić je naveo da će Sud naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 15. marta 2016.

S njima je bio optužen i Mehmed Alešević, ali je postupak protiv njega razdvojen, te je 2022. pravosnažno osuđen na pet godina zatvora.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.