open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo u problemima
Sedmično FBiH napusti najmanje jedan ljekar; dr. Zaid: Ni Rimac neće moći kao britanska kraljica samo posmatrati
Na području Kantona Sarajevo u ovom trenutku stalno i povremeno radi 1.900 ljekara, što je od dva do četiri puta manje nego što bi ih trebalo biti, ako se uzmu u obzir normativi koji vladaju u zapadnim zemljama u kojima je zdravstvena zaštita na značajno višem nivou.
04.03.2024. u 22:38
get url
text

Fali ljekara svih profila. Prema riječima dr. Rifata Rijada Zaida, predsjednika Ljekarske komore KS, u ovom trenutku kritična je situacija sa neurolozima, dok bi za četiri puta trebao biti veći broj onkologa i pedijatara, za dva do tri puta psihijatara, pulmologa, porodičnih ljekara...

U KS fali 76 timova

- Nedostaje ortopeda, te specijalizacija koje su u osnovi subspecijalizacije, kao što su kardiolozi, kardiohirurzi, neurohirurzi... U ogromnom smo manjku sa ljekarima porodične medicine, jer su oni preuzeli i školsku medicinu, a to je sva populacija od sedam do 77 godina života. Također, u ovom trenutku u KS primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje najmanje 76 timova, dakle, 76 specijalista porodične medicine - ističe Zaid.

 Dr. Rifat Rijad Zaid

U Ljekarskoj komori KS nemaju preciznih podataka - koliko ljekara u određenom periodu napusti Bosnu i Hercegovinu - no kako kaže Zaid, "na osnovu zahtjeva kojima se potvrđuje da protiv ljekara nije vođen disciplinski postupak, a kojeg svojim članovima koji odlaze u druge zemlje izdaju matične kantonalne komore, može se zaključiti da Federaciju BiH sedmično napusti najmanje jedan ljekar, što je ogroman gubitak.

 VEZANI TEKST - Vlada FBiH ljekarima obećala početak pregovora za veće plaće, pa nije ispoštovala; Berberović: Čekat ćemo 7. mart, a onda...

- BiH je zemlja koja ne bi smjela dopustiti da joj ode samo jedan ljekar, a oni godinama odlaze. Primjećujemo da su ti brojevi značajno manji tamo gdje se doktorski kolektivni ugovori u cijelosti poštuju, kao što su u KS, Zeničko-dobojskom (ZDK), a mislimo da će pozitivan rezultat, barem kada je riječ o doktorima, biti i u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde, gdje su prava ljekara sa novim kolektivnim ugovorom značajno uvećana. Međutim, porast broja ljekara koji odlaze bilježi se u Tuzlanskom, Unskom-sanskom kantonu (USK) i u cijeloj Hercegovini - naglašava Zaid.

Dvosmjerna fluktuacija

Navodi kako je u KS evidentna dvosmjerna fluktuacija, koja se manifestira time da kanton napuštaju mladi ljekari, a dolaze doktori iz drugih regija u Federaciji.

- Što se tiče mladih ljekara, najčešće odlaze u zemlje zapadne Evrope, razočarani činjenicom da se u prethodnim godinama malo ili nikako raspisivala specijalizacija. Neraspisivanje specijalizacija ili raspisivanje njihovog malog broja, direktna je krivnja ranijih ministara zdravstva. Među njima je i Haris Vranić koji u jednoj godini, a to je 2022, nije poslao nijednog ljekara na specijalizaciju - naglašava Zaid.

 VEZANI TEKST - Urušava se zdravstvo u KS: Ljekari ne odlaze samo u inostranstvo, iz Sarajeva zbog specijalizacije idu i u manje gradove

Dvije su stvari koje je potrebno uraditi kako bi se zaustavio odlazak ljekara iz zemlje. Prema riječima Zaida, to je stalno unapređivanje doktorskog kolektivnog ugovora te poboljšanje statusnih pitanja koja ne regulira kolektivni ugovor, kao što su: dodjele specijalizacija, dužina specijalističkog staža i prava za vrijeme tog staža.

- Prethodni ministri nisu se dokazali, kada je riječ o slanju ljekara na specijalizacije. Zato od aktualnog ministra zdravstva Enisa Hasanovića očekujem značajna poboljšanja tog pitanja. Mislim da bi se u cijeloj Federaciji pojedini kantonalni premijeri i ministri zdravstva konačno trebali uozbiljiti, jer je kucnuo zadnji čas u spašavanju potpuno katastrofalnog stanja u zdravstvu, a to znači da će i federalni ministar Nediljko Rimac morati preuzeti ulogu rješavanja problema, a ne samo izgledati kao britanska kraljica koja posmatra okolo bez da išta rješava - kazao je Zaid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.