open-navfaktor-logo
search
Evropski parlament
Šef francuske diplomatije: Politička kriza u BiH zabrinjavajuća, osuđujemo blokadu institucija
Na sjednici Odbora za vanjske poslove u Evropskom parlamentu (EP) francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je izjavio da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu u našoj zemlji.
25.01.2022. u 18:54
get url
text

Le Drian je predstavio program francuskog predsjedanja Vijećem EU-a, a uz francuske prioritete spomenuo je i interes EU-a za Zapadni Balkan te izjavio da iščekuje predstojeći summit EU-a o Zapadnom Balkanu koji je planiran za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU-a. Naglasio je i važnost osiguravanja jasne i nedvosmislene budućnosti državama u okruženju na temelju nove metodologije, koja je usvojena prije dvije godine.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, hrvatska zastupnica Željana Zovko uključila se u raspravu uime Kluba zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) i osvrnula na sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu.

Istaknula je francuski doprinos pregovorima o Dejtonskom pariškom mirovnom sporazumu, rekavši kako se 26 godina kasnije sporazum ignorira.

- Šta mislite o reformi Izbornog zakona u skladu s poštivanjem duha Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma? Kako Francuska doživljava sigurnosnu situaciju na zapadnom Balkanu? - upitala je Zovko ministra, dodajući da unatoč svim naporima Francuske i Hrvatske u regiji, stvari nisu onakve kakve bi trebale biti.

Le Drian je izjavio da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu. Naveo je da francusko predsjedništvo planira biti aktivno u promicanju dijaloga u svrhu smirivanja napetosti.

- Završetak izborne i ustavne reforme prije zadanog roka mogao bi zajamčiti legitimno predstavljanje svih komponenti Bosne i Hercegovine. Posvetit ćemo veliku pažnju ovom pitanju jer je važno - naveo je Le Drian, navodi se u saopćenju Ureda zastupnice Željane Zovko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.