open-navfaktor-logo
search
Upozorila na Rusiju
Šefica diplomatije Njemačke Annalena Baerbock u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini
Ministrica vanjskih poslova Republike Njemačke Annalena Baerbock boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.
05.03.2024. u 08:37
get url
text

{$galerijaFotografija}

Prije svog zvaničnog dolaska u Bosnu i Hercegovinu Baerbock je upozorila na rizik koji Ruska Federacija predstavlja za stabilnost Zapadnog Balkana.

Geopolitička je potreba, kazala je Baerbock, da zbog ruskog imperijalizma Njemačka pomogne integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

- Ne možemo dopustiti "sive zone" u Evropi i zajedno moramo učiniti sve što možemo kako bismo zatvorili slabe tačke koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku dezinformacije, infiltracije i destabilizacije - rekla je Baerbock.

Za BiH je naglasila kako se nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

- Prošle godine je Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak. S obzirom na oktobarske lokalne izbore ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti - poručila je Baerbock.

Ministrica Annalena Baerbock se danas najprije sastala sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, potom prošetala gradom od hotela Europe do Baščaršije

Zvaničan doček je upriličen u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Tokom dana će se obratiti javnosti.

0J4A3722.JPG
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.