open-navfaktor-logo
search
Osigurat će podršku
Šefovi diplomatija šest zemalja EU-a potpisali izjavu: Do kraja godine neophodno otvoriti pristupne pregovore s BiH
Na marginama ministarskog sastanka NATO-a, sastali su se zvaničnici Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije kako bi izrazili trajnu predanost i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.
29.11.2023. u 13:10
get url
text

- Ističemo političku neophodnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Od kada je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata za članstvo u EU, poduzela je važne korake i opredjeljenja u pravcu ispunjavanja ključnih prioriteta. U trenutnom geopolitičkom kontekstu, svako odlaganje odluke o početku pregovora o pristupanju EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnost u regionu i rezultirati gubitkom pozitivnog zamaha - naveli su u zajedničkoj izjavi.
 
Kako kažu, spremni su osigurati stalnu političku, tehničku i finansijsku podršku Bosni i Hercegovini za poduzimanje ključnih reformi tokom procesa.
 
- Još jednom naglašavamo da proširenje nije izbor između zemalja kandidata, već naš zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko neophodnu stabilnost i sigurnost evropskom kontinentu - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.