open-navfaktor-logo
search
Tema Izborni zakon
Šefovi opozicionih stranaka: Čoviću i Izetbegoviću se ne bi svidjeli naši prijedlozi
Završen je radni ručak lidera opozicionih stranaka sa Mathwewm Palmerom u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu, nakon kojeg su lideri stranaka poručili da se ne slažu sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem u vezi s Izbornim zakonom. 
04.07.2021. u 15:30
get url
text

- Mi smo vrlo jasno rekli neke svoje stavove i uspjeli smo vidjeti da Izetbegović prihvata sve ono što opozicija prihvata, a to mu ne bi baš odgovaralo. Svako od nas je iznio svoje stavove. Mi iz SDP-a smo spremni govoriti o direktnom ili indirektnom izboru, ali asimetrično ne prihavatamo - kazao je predsjednik SPD-a Nermin Nikšić.

Lideri opozicionih stranaka iz RS-a Mirko Šarović (SDS) i Branislav Borenović (PDP) imaju složne stavove po ovom pitanju, poručivši da bi podržali asimetričan pristup.

Šef SBB-a Fahrudin Radončić je nakon današnjeg ručka poručio da nema dizanja ruku na veresiju.

- Nije uredu da HDZ i SDA od 90-te godine vežu zastave, a da onda odgovornost za promjenu Izbornog zakona se prebacuje na opoziciju. Mi ne možemo glasati dok ne vidimo nešto kao rješenje, a ovdje nema rješenja. Nema dizanja ruku na veresiju - poručio je Radončić.

Lideri stranaka iz Federacije poručili su da se njihov prijedlog ne bi dopao liderima HDZ-a i SDA, međutim ni u jednom trenutku nisu konkretizirali šta je njihov prijedlog.

- Šokantna je količina političke nezrelosti koju su prezentirali Čović i Izetbegović. Opozicija će vrlo rado preuzeti odgovornost, ali ovi prijedlozi koje mi stavimo na stol neće se dopasti Izetbegoviću ni Čoviću - kazala je Sabina Ćudić, koja je danas umjesto predsjednika Predraga Kojovića predstavljala Našu stranku.

Elmedin Konaković (NiP) je poručio da je sastanak bio produktivan, te je i on poručio to da se njihov prijedlog ne bi svidio Čoviću i Izetbegoviću, ali nije konkretizirao o kakvom prijedlogu se radi.

- Dešava se ono što se dešavalo i u Mostaru, pokušavaju nama fakturisati neke svoje dogovore. Danas je s one tamo strane bila farsa, a ovo je bio konkretan i produktivan sastnaak. Oni očigledno imaju neki papir koji mi ne vidimo. Vrijeme je i da nam međunarodna zajednica više pomogne, pa možda da nam da nešto što i nismo zaslužili - kazao je Konaković. 

Prije radnog ručka sa šefovima opozicionih stranaka, Palmer je razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.