open-navfaktor-logo
search
Trud uzalud
Šehić: Muzur nema sposobnost da prepozna priliku za svoju zajednicu i društvo oko njega
BRAVO organizacija je jedana od rijetkih nevladinih organizacija koja strani novac ulaže u Bosnu i Hercegovinu preko realizacije projekata odobrenih i finansiranih iz stranih fondova. Jedan takav, višemilionski projekat je propustila Općina Ilidža, odnosno načelnik Nermin Muzur.
14.08.2022. u 15:26
get url
text

Udruženje BRAVO u BiH djeluje kao nevladina i neprofitna organizacija koja od BiH nikada nije zatražila niti dobila ni jednu KM iz budžeta. BRAVO postoji tek pet godina, ali su na evropskom tržištu već prepoznati kao profesionalna organizacija koja radi velike projekte na polju menadžmenta, poduzetništva i sporta kroz Evropske fondove, a od ove godine su svoj rad proširili na Afriku, Aziju i Ameriku. Njihov cilj je ulaganje u BiH, zbog čega ova organizacija 100 posto svojih prihoda ostvaruje putem evropskih institucija kreirajući projekte koje realizuju u BiH i time ustvari strani novac donose svojoj državi.

"Arapski Monako", poznatiji kao Bahrein je jedna od država na čije tlo je BRAVO organizacija proširila svoje djelovanje. Predstavnici nekoliko udruženja i firmi iz Bahreina koji vole i rade u i za BiH prepoznali su njihov rad te su odlučili da zajedno krenu u investiranje u BiH.

- Kao prva investicija, za koju planiramo da bude dugogodišnja, imali smo želju da organizujemo jedan veliki festival mira, te da kroz umjetnost pokažemo ljubav među ljudima i povežemo narod u BiH, ali i druge narode i ljude koji će doći ili čuti za ovaj festival. Ova, mogu slobodno nazvati "ekipa", jer već sad je okupljeno više ljudi, želi u BiH dugoročno donositi novac i organizovati razne projekte u našoj zemlji – istakao je direktor BRAVO organizacije Ismail Šehić.

Pri samom planiranju festivala, prva zamisao glavnog umjetnika iz Bahreina je bila da se on održi u Općini Ilidža, zbog čega je BRAVO organizacija kao potpisnica ugovora sa predstavnicima organizacija i firmi iz ove države te kao odgovorna organiacija za svu komunikaciju i dogovaranje aktivnosti sa predstavnicima institusija i drugih potencijalnih saradnika, pokušala dogovoriti sastanak sa načelnikom Općine Ilidža Nerminom Muzurom.

- Pošto je gospodin Abbas izrazio želju da se to održi na Ilidži, mi smo pokušali stupiti u kontakt sa gospodinom Muzurom putem svih mogućih kanala. Osam puta smo zvali njegov kabinet i svaki put smo dobili drugi razlog zašto ne može da nam se javi i dogovori sastanak. Poslali smo dva oficijalna maila na njihovu adresu na koje nikad nismo dobili odgovor. Nakon toga sam ga nazvao na privatni mobitel koji sam dobio od njegovih kolega iz stranke, ali ni tu se nije javio. Na kraju sam odlučio da mu pišem i na Viber kako bi samo "potvrdio sastanak" jer samo to smo tražili. Nažalost, do načelnika je bilo nemoguće doći – istakao je Šehić te dodao da se u BiH nečelnici uglavnom ponašaju kao da su kraljevi, predsjednici države do kojih je nemoguće doći.

- Isreno, nisam upućen u rad gospodina Muzura jer vjerovatno nije bio neki aktivista, a za njega sam prvi put čuo kada je izabran za načelnika Općine Ilidža, što bi se reklo "s neba pa u rebra". Stoga, nisam se vodio ni njegovim obrazovanjem, niti postignutim rezultatima, ni pitanjima zašto je baš on izabran za načelnika, ali vjerujem u situaciji kakva je bila u toj izbornoj godini, svako na njegovom mjestu bi pobijedio jer su takve okolnosti bile, pa nas ni to nije zanimalo i išli smo totalno sa dobrom namjerom, otvorenih ruku i sa željom da se stvarno nešto lijepo desi na Ilidži i da se nastavi dešavati i u budućnosti. Vjerujem da gospodin Muzur nije dovoljno iskusan, ali i da je svjestan da se neće dugo zadržati na toj poziciji jer očito narod nije zadovoljan, pa pokušava "uzeti brzinski" ono što mu se da i tu priča završava. Također, vjerujem da nije dovoljno načitan i da nema sposobnost da prepozna priliku za svoju zajednicu i društvo oko njega jer ovaj festival ne samo da će okupiti mnogobrojne goste, umjetnike, ljude koji će platiti smještaje, hotele, neke dodatne aktivnosti i slično, znači mnogo novca tu dolazi – poručuje direktor BRAVO organizacije.

Nakon što je Šehić ovo neprijatno iskustvo podijelio na društvenim mrežama, naglašavajući da je ovim potezom Općina Ilidža izgubila priliku za višemilionske investicije, predstavnici Općine su nazvali investitore iz Bahreina i zatražili "privani sastanak" bez predstavnika organizacije BRAVO.

- Oni su otišli bez nas na sastanak, ali ponovo ih načelnik nije primio, već neka treća osoba koja nema nikakvih nadležnosti. Pošto su i oni vidjeli da tu nisu čista posla i da neće moći ostvariti nikakvu kvalitetnu saradnju, oni su se povukli. Nakon što se medijski čulo za ovu priču, primio nas je ministar kulture i sporta, gradonačelnica Sarajeva, te predstavnici Općine Novo Sarajevo, gdje će 9.10. taj festival biti i održan. Na kraju moram reći da mi je žao da zbog bilo kojeg načelnika, njegovog neznanja i bahatosti narod ispašta i gubi prilike za dalji napredak i razvoj. U ovom slučaju stanovnici općine Ilidža su izgubili mnogo, a ne samo oni, već i vlasnici hotela, poslovnih prostora, kafića, restorana, kao i druge firme koje su se aktivno mogle uključiti u realizaciju ovog festivala - kazao je Šehić.

 

Kontaktirali smo načelnika Nermina Muzura da nam kaže i svoju stranu priče, no on se na pozive nije javljao, a odgovor na mail nismo dobili do momenta objavljivanja teksta.

Nažalost, ovo nije prvi, a ni jedini slučaj da predstavnici vlasti odbiju čitav razrađen projekat koji bi njima, odnosno građanima donio novac.

- Prije tri godine radili smo na bratimljenju općina iz BiH i Poljske i imali smo slične situacije. Od 70 općina koje smo zvali i pokušali dobiti, uspjeli smo dogovoriti sastanke sa njih sedam, samo njih tri (Konjic, Kakanj i Novo Sarajevo) su otišli u Poljsku, gdje su se bratimili sa nekoliko općina i gradova, te i dan_danas surađuju i imaju beneficije. Još prije pet-šest godina kada sam vodio jednu veliku kompaniju van BiH, imali sam priliku da donesem jednu sjajnu investiciju od 30 miliona eura u našu državu, ali zbog neslaganja dvije državne i jedne privatne institucije taj novac je propao kao i investicije koje su se mogle desiti nakon toga. U posljednje dvije godine također pokušali smo pomoći odrđenim općinama i uključiti ih u neke evropske i prekogranične projekte, ali nažalost, uvijek smo imali neke izgovore zašto ne žele ili ne mogu, a u večini slučajeva fokus je bio na kreiranju novih radnih mjesta, zapošljavanju i slično - rekao je Ismail Šehić za Faktor.

Generalno, bosanskohercegovačko društvo ima negativnu sliku o nevladinom sektoru jer su rad i finansiranje takvih organizacija uglavnom netransparentni te su takve organizacije često vođene određenim političkim subjektima. Mnoga udruženja su već godinama na budžetu iako su nevladine i neprofitne organizacije.

- Vjerujem da u BiH transparentnosti nedostaje i previše, pa tako i u ovom sektoru. Smatram da bi sa povećanjem transparentnosti, mnogo više kvalitetnih udruženja i radilo sa državom, tražilo subvencije na svoje već dogovorene i zarađene projekte, ali trenutna ta situacija uopće nije dobra i mi se moramo nastaviti boriti samostalno i raditi koliko smo u mogućnosti za građane Bosne i Heregovine – poručio je Ismail Šehić, direktor BRAVO organizacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.