open-navfaktor-logo
search
MIZ Olovo
Šehidska dova u Solunu: "Cijena življenja i svjedočenja kelimei-šehadeta nije lahka, ali je časna na oba svijeta"
Na šehidskom mezarju u džematu Solun, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Olovo, danas je upriličen program tradicionalne Šehidske dove.
20.08.2023. u 14:25
get url
text

Kako je objavila MINA na području olovskog medžlisa postoji 21 tradicionalno dovište, a učenje dova počinje krajem maja, od dove na Kurban-kamenu iznad Glavična na kojem je, prema predajama, sultan Mehmed II Fatih zaklao svoj kurban, pa do dova na Jasiku, Carevoj Ćupriji, Martinovićima, Čuništima i na Memagića Stijeni.

Posljednja bude proučena Šehidska dova u haremu džamije u Solunu, gdje je ukopano 150 šehida olovskog ratišta. Prvi je ukopan 20. avgusta 1992. godine.

Na ovaj dan članovi šehidskih porodica, ali i ostale džematlije i vjernici, obilaze mezarje i sjećaju se šehida.

Prisutnima se na početku programa obratio imam džemata Solun Mujo ef. Numanović, koji je tokom perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, preuzevši imamsku dužnost u Solunu, klanjao dženaze šehidima ukopanim na ovom mezarju.

{$galerijaFotografija}

Efendija Numanović je podsjetio na značaj iskazivanja poštovanja spram svih onih koji su dali doprinos odbrani BiH, posebno šehidima.

- Na mjestu gdje se nalazimo važe posebna pravila ponašanja. Potrebna je posebna učtivost i pažnja. Naš dolazak, a potom i dostojanstveno držanje svjedoče poštovanju prema šehidima i njihovoj žrtvi - rekao je Numanović.

Glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić naglasio je da šehidsko mezarje u Solunu ima svoju specifičnost, jer je osim poštivanja tradicije neodvojivo od konkretnog historijskog trenutka, odbrane BiH.

- Cijena življenja i svjedočenja kelimei-šehadeta nije nimalo lahka, ali je časna na oba svijeta. Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše - rekao je Pepić.

Poručio je da se vrijednosti kojima se svjedoči dolaskom na dovišta pokazuju i u svakodnevnim postupcima.

"Ovo je i olovski identitet kroz koji se dokazujemo i pokazujemo da kao muslimani želimo ostati i opstati na ovom području. Na ovim dovištima se okupljamo, molimo da nam se oprosti, da nam se srca smire i da jedni drugima budemo bliži", poručio je Pepić.

Olovo5.jpg
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.