open-navfaktor-logo
search
Skandal
Šehović iz Naše stranke izjednačio Kordića i Mahmuljina, kojem je ubijeno 18 članova porodice: "Profitirali u ratu"
Faris Šehović, član Naše stranke i donedavni predsjednik Općinskog odbora Naše stranke u Novom Sarajevu, je na svom Facebook profilu objavio kako za njega nema razlike između jednog od čelnika Hrvatskog vijeća odbrane Darija Kordića, osuđenog i za pokolj u Ahmićima 1993. godine, i nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, generala Sakiba Mahmuljina, osuđenog jer nije spriječio zločine u Vozući i Zavidovićima.  
12.06.2023. u 22:59
get url
text

Pri tome je Šehović zaboravio da je Kordić zločine planirao i naredio.

VEZANI TEKST - Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

- Presuđeni za ratni zločin. Komandovali su radikalnim grupama po Srednjoj Bosni. Visoki funkcioneri nacionalnih stranaka u FBiH. Njihov zločin i odgovornost za isti se relativizuje unutar njihovog nacionalnog političkog kruga i naroda.

Izrazito su profitirali od rata i nakon rata. Sve su ovo zajedničke karakteristike Sakiba Mahmuljina i Darija Kordić - tvrdi u svojoj objavi Šehović.

Njegovu objavu podržala je i bivša članica Naše stranke, Boška Ćavar, trenutno vijećnica u Gradskom vijeću Mostara. Također, Šehovićevu objavio podržao je i Elmir Bučuk, koji je bio kandidat NS-a za OV Novo Sarajevo.

Šehović je slučajno ili namjerno izostavio podatak kako je Mahmuljin na najtragičniji način "profitirao" tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Naime, Mahmuljinu je u Prijedoru i okolini ubijeno čak 18 članova uže porodice, među njima i dva brata, Nagib (1954. godište) i Omer (1956) koji su stradali u koncetracionom logoru Omarska. Ekshumirani su u jesen 2004. u Starim Kevljanima. 

Mahmuljin ih je identifikovao 2006. u Centru za identifikaciju Šejkovača u Općini Sanski Most. Ukopani su u julu 2006. u mezarju Kamičani kod Kozarca.

U jednom od svojih tekstova bivši reis Mustafa ef. Cerić je pisao o stradanju porodice generala Mahmuljina. On navodi:

- Bosanski general Sakib Mahmuljin (1952) je sin Hamdije Mahmuljina, koji je završio banjalučku medresu. Hamdija je umro i pokopan u Zenici jer tada nije moglo doći do Kozaraca.

General Sakib je unuk Osman ef., koji se školovao u Turskoj. Osman ef. i njegov amidžić Hadži Omer ef. su bili stambolska ulema odakle su donijeli idžazetnamu u Kozarac.

Generalu Sakibu Mahmuljinu su Srbi ubili u logoru Omarska dva brata i amidžića dr. Osmana i njegovu sestru koji su ostali siročad još iz Drugog svjetskog rata 1941-45., kad im je babo poginuo kao partizan.

Ubijena je generalu Sakibu tetka i tetak u Prijedoru na kućnom pragu 1994. godine kad su Bošnjaci skoro svi bili protjerani iz Prijedora. Ubijen je generalu Sakibu i sin od amidžića, dijete u 16-toj godini života. Ubijena su mu i dva tečića Husejn i Nihad u logoru, prvi u Omarskoj a drugi na Manjači i nikad niko nije ni optužen ni osuđen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.