open-navfaktor-logo
search
Kolegij SDA
Selektivno zabraniti izvoz prehrambenih artikala i lijekova
Kolegij  SDA je, na danas održanoj sjednici, usvojio sljedeće zaključke. 
16.03.2020. u 17:18
get url
text

Zahtijevamo od Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada, Vlade Brčko Distrikta BiH, te ostalih institucija da hitno i blagovremeno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti na suzbijanju epidemije izazvane koronavirusom.

Između ostalog, smatramo da je neophodno razmotriti zatvaranje granica BiH za strane državljane, selektivno zabraniti izvoz prehrambenih artikala i lijekova.

Pozivamo Vijeće ministara, entitetske, kantonalne i Vladu Brčko distrikta da hitno usvoje mjere kojim bi se ublažile posljedice epidemije na poslovanje privrednih subjekata i zaposlenih u njima.

Između ostalog, smatramo da je neophodno u što kraćem roku pomjeriti uplatu PDV-a do kraja narednog mjeseca,omogućiti reprogramiranje otplate kredita pravnim i fizičkim licima čije je poslovanje ugroženo,formirati  garancijske fondove na nivou BiH , FBiH i kantona.

Istovremeno, Kolegij SDA se osvrnuo i na aktulenu političku situaciju.

- Izmjene u sastavu Centralne izborne komsije BiH su izvršene u skladu sa zakonom i bile su neophodne  jer su predsjedavajući i pojedini članovi CIK-a već dugo vremena blokirali proceduru imenovanja članova kojima je odavno istekao mandat.

Formiranje probosanskg bloka  SDA, SBB i DF u postojećim političkim okolnostima  se pokazalo  opravdanim i potrebnim kao odgovor na blokade institucija i prijeteće krize. Zbog važnosti djelovanja ovog bloka neophodno je sačuvati povjerenje i saradnju na principima donošenja svih odluka uz puni konsenzus - naveli su iz SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.