open-navfaktor-logo
search
Bivši gradonačelnik
Selim Bešlagić: Odgovor na negiranje zločina na Kapiji je gradnja muzeja
Kukavice kakvi jesu oni konstantno zločine sistemski poništavaju, a fašiste i zločince dižu u zvijezde, kazao je Bešlagić
07.11.2019. u 13:40
get url
text

U Srbiji je, uz podršku Ministarstva odbrane Srbije, promovirana knjiga Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija – režirana tragedija".

Selim Bešlagić, koji je bio gradonačelnik Tuzle u vrijeme kad se zločin desio, a sadašnji zastupnik Naše stranke u Skupštini TK, taj čin ocjenjuje revizionističkim, ali nimalo iznenađujućim: "Negiranje zločina od oficijelnog Beograda nama nije ništa strano, kukavice kakvi jesu oni konstantno zločine sistemski poništavaju, a fašiste i zločince dižu u zvijezde. Od njih se to i očekuje jer za priznanje zločina i iskreno izvinjenje treba hrabrosti, oficijelni Beograd je nema."

On smatra da su odgovori na najnovije negiranje  zločina na kapiji protokolarni i da suštinski neće ništa promijeniti, saopćila je Naša stranka. Pravi odgovor je, smatra on, u stalnom naglašavanju i prezentaciji istine, od čega se, kako kaže, odustalo, što je gotovo jednako sramotno kao i negiranje zločina:

"Mudrosti nam očigledno fali jer kako drugačije objasniti potpuno nemoralno i nečuveno napuštanje Kapije i nepravljenja muzeja istine na mjestu gdje je cijela Tuzla zanijemila. Zahvaljujući Udruženju '25. maj – Kapija' napravljen je barem prvi korak ka muzeju, nakon toga sve je stalo. Razrušen je i taj kutak istine. 

Uprava grada je totalno izgubila kompas, ne odgovaramo smišljeno, nego ad hoc i do sljedećeg negiranja zločina. Dok u Srbiji kontinuirano grade svoj narativ o režiranom zločinu na Kapiji, mi koji znamo istinu i za nju imamo dokaze tapkamo u mjestu i puštamo da nas nebranjeno udaraju gdje nas najviše boli.

Vijećnici, gradonačelniče i upravo Grada, izgradite muzej, krajnje je vrijeme!"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.