open-navfaktor-logo
search
Kandidat za načelnika
Selimbegović predstavio program za Stari Grad: Vraćanje parkinga, legalizacija kuća, gradnja mosta, plaćanje ekskurzije...
Dženan Selimbegović (SDA), zajednički kandidat SDA i NES-a za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, kojeg je podržala i Stranka za BiH, prezentirao je danas izborni program. 
15.10.2023. u 15:22
get url
text

Prijevremeni izbori za načelnika Starog Grada bit će održani 29. oktobra, a Selimbegovićev protivkandidat je Irfan Čengić (SDP), kojeg podržava "Trojka", SBB i DF. Izbori za načelnika se održavaju nakon opoziva Ibrahima Hadžibajrića. 

- Ovo je politička utakmica između dva koncepta, jedan koji je pretenciozno nazvan "Sarajevski dogovor" koji tri godine kasnije završava smjenom načelnika Starog Grada, otvaranjem procesa smjene drugog zajedničkog kandidata Srđana Mandića, nedostatkom podrške vijeća u Novom Sarajevu, a svo to vrijeme u tim općinama su nerealizirani projekti, smeće se ne odvozi. Drugi je koncept okupljen oko moje kandidature. Naš koncept je da znamo šta hoćemo, s kim hoćemo, odnosno s kim nećemo, i znamo kako to uraditi - naglasio je Selimbegović. 

On je predstavio program za period od 2023. do 2028. godine, a ne samo za godinu dana koliko će biti mandat novom načelniku, jer, kako je kazao Selimbegović, "ko pobijedi na prijevremenim zborima izlazi na redovne izbore naredne godine".

Selimbegović je obećao iskorjeniti korupciju u općinskoj administraciji i staviti resusre Općine u funkciju građana. Najavio je formiranje javnog preduzeća koje će upravljati javnim parkinzima, a tog novca obećao je čište ulice, redovne linije javnog prijevoza i dječji park u svakoj mjesnoj zajednici.

- Ti prihodi su u proteklom periodu bili preusmjereni u privatne džepove kroz ugovore o zakupu za simbolične zakupnine. Vratit ćemo javne parkinge u nadležnost Općine i generirati, prema procjenama, tri do četiri miliona KM godišnje - rekao je Selimbegović.

Obećao je podršku starim zanatima i privredi, da će Baščaršij vratiti sjaj i zaštititi stare zanate, te kazao da su planirali osnivanje poslovnog inkubatora i odsjeka za podršku obrtnicima i privredi gdje će posebno obratiti pažnju da privrednicima omoguće obučavanje za predlaganje projekata prema fondovima EU-a. 

Govorio je i o oblasti infrastrukture i kanalizacije, pa najavio izgradnju mosta između naselja Mahmutovac i Jarčedoli, izgradnju šetnice duž Miljacke od Drvenije pored zgrade "Papagajke" do Šeher-ćehajine ćuprije, izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane, stadiona na Mošćanici, rekonstrukciju bazena na Bentbaši, zaštitu izletišta kao što su Barice, kao i park prirode Popov Gaj koji će urediti po uzoru na Centar "Safet Zajko" u općini Novi Grad Sarajevo. Najavio je garažu u mjesnoj zajednici Mjedenica.

Selimbegović je istakao i rad na omogućavanju legalizacije bespravno izgrađenih objekata građanima.

Najavio je i poboljšanje sigurnosti škola, stipendiranje učenika, te uvođenje projekta snošenja troškova ekskurzije učenicima završnih razreda osnovnih škola. 

Posebnu brigu obećao je penzionerima kroz, između ostalog, jednokratne pomoći, te organizaciju putovanja i izleta, kao i stipendiranje učenika u potrebi. Kazao je da će obratiti pažnju i na Službu za boračka pitanja, kao i obnovu memorijalnih obilježja.

U svom programu posebno mjestu su našle i oblasti kulture i sporta gdje je obećao podrške kulturnoumjetničkim društvima i lokalnim klubovima, te je najavio osnivanje fonda za izvrsnost u sportu i projekat digitaliacije kulturne građe.

Govorio je i o zaštiti porodičnih vrijednosti i promociji tradicionalne porodice. Spram, kako je kazao Mjeseca pridea, najavio je projekat Mjesec porodice koji će, vjeruje, biti tradicionalan. 

- Upriličit ćemo tradicionalni Mjesec porodice u Starom Gradu koje će biti mjesto promocije tradicionalnih porodičnih vrijednosti - dodao je Selimbegović.

Rekao je da namjeravaju osloboditi mlade bračne parove od troškova sklapanja vjenčanja, naknade za svako rođeno dijete, podršku stambenom zbrnjavanju. 

Građanima-biračima je poručio da biraju rukovodioca organa purave i da su oni njegovi poslodavci, te da su kao poslodavci tome dužni pristupiti odgovorno jer biraju čovjeka "koji će raspolagati vašim novcem".

- Tražite reference kandidata kojeg ćete birati - dodao je Selimbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.