open-navfaktor-logo
search
Odustali od satnice
Selimić: Ako u srijedu ne prihvate usklađivanje koeficijenta, izlazimo na proteste
Povećanje satnice sačekat će bolja vremena. Ne znam koji je ovo put da smo spustili ljestvicu svojih zahtjeva, kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo   
30.09.2019. u 13:11
get url
text

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo na današnjem sastanku sa pregovaračkim timom Vlade KS odustali su od povećanja satnice sa 2,60 na 2,80 KM.

Kazao nam je to dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, i dodao kako su ovim činom, po ko zna koji put do sada, spustili ljestvicu svojih zahtjeva, pa će povećanje satnice, kako navodi, sačekati bolja vremena.

- Ne znam koji je ovo put da odustajemo, odnosno prolongiramo svoje zahtjeve. To smo učinili nakon izjave ministra finansija Amela Kovačevića da oni ne mogu osigurati 31 milion KM iz budžeta. Kad rastavite satnicu koju tražimo, to je 15 miliona, dok ostalih 15 miliona maraka otpada na koeficijente koje smo tražili, a koji bi se uskladili sa onima koje imaju specijalisti. Od satnice smo za sada odustali, ali od koeficijenta ni po koju cijenu, jer je to jedini način da se ispravi nepravda koju je, nekadašnji premijer Vlade KS, a sadašnji predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković donio, a to je da je 2017. godine nekima povisio koeficijente, a nekima nije - pojasnio je Selimić nakon današnjeg sastanka.

Selimić ističe kako je za osnov za izračun uzet specijalistički koeficijent od 5,40 iz Kolektivnog ugovora doktora medicine i stomatologije KS.

- Za koeficijente na mjesečnom nivou vlast treba osigurati milion i 250.000 maraka. Nakon prošlih pregovora Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglicem, izašao je pred novinare i kazao kako oni očekuju da će prihoda biti i da se taj novac može usmjeriti za naše zahtjeve. To znači da se koeficijenti mogu pokriti za preostala tri mjeseca ove, i narednu godinu. Što se nas tiče, oni su mirni do oktobra 2020. Zadovoljen je i Sindikat doktora medicine i stomatologije KS, jer su prepisani njihovi koeficijenti, a i Sindikat KCUS-a također, dobija sve ono za šta se mi izborimo. To znači, da ovim vlast u KS dobija "mirnu kuću" do oktobra iduće godine. Hoće li oni to prihvatiti ili neće vidjet ćemo u srijedu kada se ponovo sastajemo sa pregovaračkim timom. To će biti naš zadnji susret sa njima po ovoj temi. Ako ne prihvate, mi izlazimo na proteste - naglasio je Selimić i dodao da su radnici u zdravstvu i dalje u generalnom štrajku, te da se primaju samo hitni slučajevi.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu KS 2. septembra stupio je u generalni štrajk, tražeći potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara ove godine, te veće plaće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.