open-navfaktor-logo
search
Višegodišnja agonija
Selimić: Konaković, Forto i Vranić žele tri ugovora, što samo vodi daljoj podjeli u zdravstvu
Kroz primjer radničke borbe u zdravstvu Kantona Sarajevo u prethodnim godinama najbolje se moglo vidjeti šta može dobrog ili lošeg uraditi jedan čovjek, kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.
23.04.2022. u 21:25
get url
text

- Tito je dizao revolucije, a Putin je, kako možemo vidjeti, unazadio sve oko sebe. No, naši političari su tako minorni da bi ih se poredilo sa bilo kim iz historije. Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, prvi je u postdejtonskom vremenu koji je u KS uveo dva kolektivna ugovora u istoj grani djelatnosti. To je učinio zdravstvu, uposlenicima u njemu i građanima KS. Otvorio je Pandorinu kutiju time što je jednima dao na koeficijente, a drugima – ne, napravio diskriminaciju i unio nepopravljivi animozitet među uposlenike. Ako igdje ne smije biti animoziteta, onda je to zdravstvo, tako bitan segment, sa školstvom i sudstvom, temelj svakog društva - ističe Selimić.

Prim. dr. Edo Selimić

Prema njegovi riječima, "2017. godine po prvi put nepromišljeno se uvelo potpisivanje dva kolektivna ugovora u jednoj grani djelatnosti - zdravstvu, jedan granski, drugi strukovni (nezakoniti), jer Zakon o radu Federacije BiH ne poznaje strukovni kolektivni ugovor".

Krše zakon

- Ta nezakonita ideja vuče se u jednoj glavi do danas kada nalazi svoje pandane - Edina Fortu i Harisa Vranića, u liku premijera i ministra, koji Konakovića prevazilaze i prave tri kolektivna ugovora od kojih su dva nezakoniti. No, koga briga za nezakonitost, kada je važno sačuvati i održati poslušnost rukovodstva dva politička sindikata - (Sindikat doktora medicine i stomatologije KS i Sindikat medicinskih sestara i tehničara KS), svoja dva uratka - navodi Selimić.

VEZANI TEKST - Napeto ispred zgrade Vlade KS: Radnici u zdravstvu još čekaju Fortin potpis

Kaže "kako trenutna vlast u KS cijelo vrijeme insistira na pravljenju tri kolektivna ugovora sa istim tekstom, ali različitim potpisinicima".

- Pitam kao što bi vjerovatno pitali i svi normalni građani u ovoj državi - zar se svi nisu mogli potpisati na jedan ugovor, ako je, a jeste, isti tekst. Čemu tri kolektivna ugovora, nego daljem produbljivanju netrpeljivosti, novim prepucavanjima i svađama, i u konačnici lošoj komunikaciji pred pacijentima, a na njihovu (pacijenti) štetu. Kolektivni ugovor (ugovori) u zdravstvu u KS još nisu potpisani iako je administrativno sve završeno, ali arogantnost i agonija se nastavljaju. Aferim politički moćnici Konakoviću, Forto i Vraniću (i Nerminu Nikšiću), kada ste sve ovo smislili, vi ste pravi - zaključio je Selimić.

Podsjetimo, agonija radnika u zdravstvu u KS, koja traje više od 30 mjeseci, još nije završena.

Nakon što je jučer ujutro Vranić sa predstavnicima sva tri sindikata u zdravstvu parafirao kolektivne ugovore, u poslijepodnevnim satima okupljeni radnici ispred zgrade Vlade KS, dobili su informaciju da je Vlada dala saglasnost na njih.

VEZANI TEKST - Sindikalisti se uzalud nadali: Forto će ugovore potpisati krajem naredne sedmice

Čekao se još potpis Forte, no, to se nije dogodilo.

Zbunjeni radnici u zdravstvu sinoć su nam kazali "kako im nije jasno zbog čega premijer nije stavio svoj potpis na ugovore kada su od Vlade dobili zeleno svjetlo".

No, "informaciju više" sinoć je imao prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, koji je novinaru Faktora kazao "kako Forto kolektivne ugovore neće potpisati do kraja naredne sedmice, a razlozi su, kako je dodao, "tehničke prirode".

"Tehnički razlozi"

Na pitanje, o kojim je "tehničkim razlozima" riječ, od Hočke nismo dobili jasan odgovor.

Pojašnjenje smo sinoć željeli čuti i od samog premijera, ali nam se nije javljao na telefon, kao ni ministar zdravstva.

Dodajmo na kraju da radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine traže svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Prava su tražili i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.