open-navfaktor-logo
search
Komesara opet ponijelo...
Selimović optužio medije da podučavaju dojavljivače bombi, pa im objasnio da neće biti otkriveni!?
Mediji, ali ne samo mediji već i pojedini zastupnici, kao i Visoko sudsko tužilačko vijeće (VSTV), u posljednje vrijeme su upozoravali na to da je vrlo teško otkriti počinioce u slučajevima kada se radi o lažnim dojavama o postavljanju bombi u institucijama kada one dolaze sa prepaid kartica, odnosno neregistiranih telefonskih brojeva. Nusret Selimović, komesar Uprave policije Kantona Sarajevo, to tumači kao "podučavanje onih koji imaju zle namjere"!?
25.05.2022. u 14:31
get url
text

VEZANI TEKST - VSTV se oglasio o lažnim dojavama o bombama u sarajevskom Općinskom sudu

Osim e-mailova koji su jutros stigli na adrese većeg broja škola u Kantonu Sarajevo, a u kojima se navodi da su u objektima navodno postavljene eksplozivne naprave, pojedine institucije poput Općine Centar zaprimile su i telefonske dojave u vezi s postavljenim eksplozivom. 

- Jutros u 9.53 imali smo dvije dojave putem telefona da su podmetnute eksplozivne naprave u zgradu Općine Centar i u zgradu Općinskog suda. Intenzivno se radi na otkrivanju počinilaca i ovog krivičnog djela. Želim da naglasim da je ovu vrstu krivičnih djela poprilično teško rasvijetliti i vrlo je skroman učinak policijskih agencija i tužilaštava u rasvjetljavanju ovih krivičnih djela. 

Nažalost, ponekad i neki mediji doprinesu tome da imamo situaciju goru nego što smo imali. Bukvalno poduče one koji imaju zle namjere kako će to uraditi da smanje maksimalno šansu da budu otkriveni - optužio je Selimović, a potom je i sam ponovio ono na šta su mediji zapravo upozoravali ili što bi rekao Selimović "podučavali".

VEZANI TEKST - Nusret Selimović treću godinu zaredom neocijenjen, Skupština KS imenuje novi Nezavisni odbor

- Jedan od osnovnih problema je što i dan-danas možete kupiti neometano, bez ustupanja bilo kakvog identifikacionog dokumenta, prepaid karticu na trafici, koju upotrijebite i ona završi tamo gdje završi - rekao je Selimović pred kamerama. 

Potrudio se i da dodatno objasni "onima koji imaju zle namjere" da ne postoji nikakva šansa da ih pronađu i sankcionišu. 

- Uz svu moguću raspoloživu tehniku, pomoć drugih agencija koje su opremljene sofisticiranom opremom, vrlo teško dolazimo do izvršilaca ovih krivičnih djela - pojasnio je "pronicljivi" Selimović, čije priznanje "onima koji imaju zle namjere" da ih policija neće uhapsiti sasvim sigurno znači više od ukazivanja u medijima na problem sa prepaid karticama. 

Da ne bude zabune, "onima koji imaju zle namjere" ne treba ničije podučavanje kako funkcioniraju prepaid kartice, pa ni medija. Ova pojava sa zloupotrebom prepaid brojeva dešava se godinama i mediji na to upozoravaju. Uostalom, upozorilo je na to nedavno i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje po Selimovićevoj logici također "podučava one koji imaju zle namjere". 

VEZANI TEKST - Nezapamćen skandal: Po čijim političkim direktivama radi komesar Selimović i izdaje naredbe Tužilaštvu KS!?

Kriminalci u Kantonu Sarajevu su, inače, odavno podučeni i navikli su da policija na čelu sa dugogodišnjim neocijenjenim komesarom Nusretom Selimovićem vrlo teško, gotovo nikako, ne nalazi način da rasvijetli brojna krivična djela, uključujući i ubistva. S druge strane, Selimovića je neko ko ima "zle namjere" podučio da on kao komesar saopćava i odlučuje da li je neka istraga okončana, umjesto tužioca koji vodi istragu. Taj skandal desio se upravo u vezi s istragom ubistva sarajevskih policajaca Davora Vujinovića i Adisa Šehovića kada je Selimović izašao van okvira svoje nadležnosti i čak se stavio u ulogu naredbodavca Tužilaštvu Kantona Sarajevo, pa poručio i da je, što se policije tiče, slučaj rasvijetljen!? Ne postoji rasvijetljenost krivičnog djela s aspekta policije sve dok to djelo ne dobije svoj sudski epilog. 

Imajući sve to u vidu, nije ni čudo da je Selimovića i ovog puta "ponijela pjesma" pa gnjev javnosti zbog haotičnih dojava o bombama usmjerava ka medijima. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.