open-navfaktor-logo
search
Intervju "Jedan"
Selmo Cikotić: Republika Srpska se agresivno militarizira
Komentirajući tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da je ukidanje Vojske RS-a bila greška, Cikotić kaže da su OSBiH pokazale da institucije na nivou države mogu biti funkcionalne
16.05.2019. u 10:35
get url
text

Ne postoji nikakva ozbiljna, konstruktivna, niti održiva alternativa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), ocjenjuje u intervjuu "Jedan" profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu i bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Komentirajući tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da je ukidanje Vojske RS-a bila greška, Cikotić kaže da su OSBiH pokazale da institucije na nivou države mogu biti funkcionalne.

- Vjerujem da je to jedan od najboljih elemenata državnih, ali i društvenih struktura u BiH. Oružane snage BiH su pokazale, ne samo da možemo napraviti funkcionalne institucije države, već i da narodi na ovim prostorima, bez obzira na sve što se desilo, i dalje mogu da žive i rade zajedno - objašnjava Cikotić.

On smatra da bi se demilitarizacija BiH kao koncept, kao ideja, mogla razmatriti samo nakon demilitarizacije Srbije i Hrvatske, zato što "historija pokazuje da su sukobi u BiH uvijek bili uvoženi iz ove dvije države, što je bio slučaj i u posljednjem ratu". Formiranje rezervnog sastava MUP-a RS-a, Cikotić vidi kao militarizaciju Republike Srpske.

- Uvođenje rezervnog sastava MUP-a u RS-u je jedna vrsta militarizacije. To čujemo od politike koja je prije nekoliko godina zagovarala demilitarizaciju BiH. U tom smislu imam rezervu prema politici Milorada Dodika i SNSD-a, što prihvataju put BiH prema NATO-u, a onda ga ne prihvataju, zagovaraju demilitarizaciju, a onda zagovaraju jednu agresivnu militarizaciju. On kaže da je ukidanje Vojske RS-a greška, a militarizacija MUP-a je stvaranje nečega što u izvjesnom smislu može biti zamjena za vojsku. Sve su to izjave na tragu politike da RS treba da izabere s kim i kako želi da živi - ocjenjuje Selmo Cikotić.

On smatra da je jedini ispravan put kojim može ići BiH, put prema punopravnom članstvu u NATO i Evropskoj uniji. Osporavanje MAP-a i integracije države u NATO, vodi BiH u dalju izolaciju, smatra Cikotić.

- Stepen saradnje Srbije sa NATO-om u ovom trenutku je veći od stepena saradnje BiH. Mi možemo eksperimentirati, ali do sada niko nije ponudio alternativu koja je realna i provodiva. Govori se o konceptu vojne neutralnosti, pa se kaže da je Srbija vojno neutralna. Srbija nije vojno neutralna država. Srbija je u jednoj rezoluciji o Kosovu rekla da će se zalagati za koncept vojne neutralnosti, ali do sada nije podnijela zahtjev za neutralnost. To je jedan međunarodni pravni i politički institut koji treba da prođe valorizaciju određenih koraka i prihvatanje od međunarodnih institucija i organizacija velikih sila. Srbija nije podnijela taj zahtjev i mi ne govorimo praktično ni o jednoj ozbiljnoj alternativi članstvu u NATO, već osporavamo NATO članstvo - zaključuje Cikotić.

Namjenska industrije koja je, kako vjeruje Cikotić, došla na nivo predratne proizvodnje, velika je šansa za tehnološki razvoj, ekonomiju, ali i sigurnost BiH.

- Prema onome što sam iz medija mogao zaključiti, mislim da je BiH tokom prethodnih godinu, dvije, došla na predratni nivo proizvoda namjenske industrije, što je respektabilan obim proizvodnje. Mislim da je to značajno sa stanovišta ekonomije, tehnološkog razvoja, branjivosti i sigurnosti BiH. Nadam se da će namjenska industrija služiti kao podloga za tehnološki rast narednih godina. To može biti pokretač ukupnog rasta u BiH, a naravno, ova opća dimenzija da BiH proizvodi i dio naoružanja za vlastite potrebe nešto je što je primjereno za svaku modernu državu i tu dimenziju ne treba gubiti iz vida - tvrdi Cikotić.

U intervjuu "Jedan" profesor na FPN u Sarajevu i bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić govori i o obavještajnim i sigurnostim aktivnostima drugih država u BiH, odnosima sa susjedima, statusu demobiliziranih boraca u Federaciji BiH. Intervju "Jedan" je na programu BHT1 večeras od 22 sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.